КФОР СЕ ОГЛАСИО О БАЈРАКТАРИМА КОЈЕ ЈЕ НАБАВИЛА ПРИШТИНА: Ми смо надлежни за ваздушни простор изнад КиМ! Употреба летелица уз нашу дозволу

Мисија КФОР-а је у понедељак саопштила да примарну надлежност за ваздушни простор изнад КиМ има командант КФОР-а, на основу Резолуције Савета безбедноси УН 1244.

Што се тиче употребе свих категорија дронова и ограничења повезаних са тим, укључујући Бајрактар ТБ-2, из мисије истичу да примарну надлежност за ваздушни простор изнад КиМ има командант КФОР-а, на основу Резолуције Савета безбедноси УН 1244.

„Очекујемо од институција на Косову да обезбеде координацију и да се придржавају постојећих процедура”, наводи се у саопштењу мисије КФОР-а.

Из КФОР-а наводе да се горњи ваздушни простор КиМ може користити ”само за прелет из једне земље у другу комерцијалним летовима”, а да се доњи може користити и за посебне летове, од случаја до случаја и уз претходно одобрење команданта КФОР-а.

Додаје се да КФОР у потпуности остаје фокусиран на обезбеђивање сигурног и безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице на КиМ, у складу са својим мандатом.

„КФОР наставља да подржава развој Косовских безбедносних снага, у оквиру њиховог првобитног мандата, укључујући операције цивилне заштите као што су гашење пожара, уклањање експлозивних убојних средстава, потрага и спасавање и одговор на изливање опасног материјала”, наводи се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *