ЈАПАН И САД РАЗМАТРАЈУ ЗАЈЕДНИЧКО ОДРЖАВАЊЕ АВИОНА F-15 И F-16

Јапан и САД разматрају план за одржавање и ремонт борбених авиона Boeing F-15 и Lockheed Martin F-16 америчких ваздухопловних снага (USAF) у тој азијској земљи. Одбрамбени званичници из ових земаља требали би да разговарају о потенцијалном пројекту на новом билатералном форуму о сарадњи у одбрамбеној индустрији који ће бити одржан у Јапану средином јуна, саопштило је Министарство одбране САД.

Нови Форум за одбрамбену индустријску сарадњу, набавку и одржавање (DICAS) ће испитати могућности за дубљу индустријску сарадњу између две земље, рекао је портпарол Министарства одбране Јапана. „Овај форум укључује одржавање пловила америчке морнарице (USN) и авиона ваздухопловних снага у јапанским комерцијалним објектима“, рекао је портпарол, додајући да детаљи о пројекту ремонта тек треба да буду одлучени.

Форум ће водити амерички подсекретар за одбрану за набавку и одржавање Вилијам ЛаПланте и Масаки Фукасава, комесар Јапанске агенције за набавку, технологију и логистику (ATLA), саопштило је Министарство одбране.

Министарство одбране Јапана је саопштило да постоји неколико предности за одржавање америчких морнаричких бродова и авионаамеричког ваздухопловства у Јапану. „Генерално, одржавање и поправке у Јапану на бродовима америчке морнарице и авионима америчког ратног ваздухопловства распоређених у близини Јапана, без њиховог повратка у континентални део САД, допринеће јачању јапанске одбрамбене производне и технолошке базе“, рекао је портпарол Министарства одбране.

Такви радови на одржавању и поправци ће такође побољшати „спремност америчких снага скраћивањем периода поправке и повећањем ефикасности“, рекао је портпарол, додајући да ће то побољшати „способности одвраћања и одговора јапанско-америчког савеза“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *