ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА ИЗНАД ЛЕТОВАЛИШТА ЕИЛАТ УПОТРЕБИЛА ПВО СИСТЕМ ARROW

Израелско летовалиште Еилат, град на Црвеном мору, поново је изабран од стране израелских противника за мету за ракетни удар. Израелска војска је морала да користи одбрамбени противракетни систем Arrow да изврши пресретање.

Према последњим извештајима, пресретнуте су ракете које су кренуле ка јужном Израелу.

Сада се зна да их је издала група Хути из Јемена. Према прелиминарним информацијама, ракете су летеле изнад Црвеног мора.

Раније су јеменски Хути већ покушали да нападну Израел помоћу пројектила. Међутим, лансирани су кроз ваздушни простор суседне Саудијске Арабије, а управо је саудијски ПВО систем пресрео ове ракете. Сада је сама израелска војска морала да пресретне Хути ракете директно на границама Израела.

Подсетимо, израелска команда је пре неколико дана одлучила да појача своју поморску групу у Црвеном мору због страха од напада из овог правца. Десетине чамаца патролирају у водама у близини Еилата и јужније у заливу Акаба, а распоређени су и додатни противваздушни ракетни системи.

У међувремену, израелска војска наставља своју операцију Гвоздени мачеви у Појасу Газе. Израелско војно-политичко руководство је поновило да би „рат против Хамаса могао бити дуготрајан и трајати неколико месеци“. И у том контексту, европски економисти су рекли да би борбе на неколико фронтова могле да коштају Израел најмање 2% БДП у року од два до три месеца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *