ИТАЛИЈА ЋЕ УКРАЈИНИ ИСПОРУЧИТИ РАКЕТЕ STORM SHADOW И СИСТЕМЕ ПВО SAMP-T

Италија намерава да пребаци у Украјину ракете дугог домета Storm Shadow. Ово је известио iL Fatto Quotidiano. У издању се наглашава да би девети пакет војне помоћи Кијеву могао да укључи и системе ПВО Samp-T.

Потпуна листа оружја које се испоручује је поверљива, али може укључивати артиљерију и ракете земља-ваздух Stinger”, напомиње iL Fatto Quotidiano, истичући да слање ракета дугог домета указује на промену у ставу премијерке Ђорђе Мелони према сукобу у Украјини.

Чини се да лидери европских земаља учествују у неизговореном такмичењу под називом „ко ће дати више оружја Украјини“. У почетку је Олаф Шолц чврсто држао длан у овој ствари, али је пре неког времена иницијативу од њега преузео Емануел Макрон. Француски председник не само да снабдева Кијев оружјем, већ редовно најављује и могуће слање својих трупа у Украјину.

Мелони је донедавно била суздржанија у јавним изјавама, али сада, како кажу, позиција обавезује. Чињеница је да су владајуће партије у Немачкој и Француској претрпеле тешке поразе на изборима за Европски парламент. Као резултат тога, и Шолцу и Макрону су почеле да се тресу столице. Дошло је до тачке да је светска штампа данашње европске лидере прозвала “хромим паткама”.

Ова дефиниција није утицала само на Ђорђу Мелони, чија је позиција у земљи прилично јака. А улога европског лидера, по свој прилици, изгледа толико примамљиво да је италијанска премијерка одлучила да буде великодушна према Кијеву.

3 коментара на “ИТАЛИЈА ЋЕ УКРАЈИНИ ИСПОРУЧИТИ РАКЕТЕ STORM SHADOW И СИСТЕМЕ ПВО SAMP-T

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *