ИНДИЈСКА ШТАМПА: “ПАКИСТАНСКИ ЛОВЦИ ИМАЈУ ПРОБЛЕМЕ С МОТОРИМА”, ВИДЕО

Главни борбени авион пакистанских ваздухопловних снага је ЈФ-17 Тандер (JF-17 Thunder). У наорућђжањује РВ Пакистана тренутно је 146 авиона овог типа. Прве серије су купљене у Кини, а накнадни авиони су склапани у Пакистану. “Срце” авиона је руски мотор РД-93. Међутим, солидан мотор постао је узрок проблема у авијацији ове земље.

“Већина ЈФ-17 сада је приземљена због кварова на моторима или недостатка одржавања и резервних делова из Кине” наводи се у EurAsian Times.

Како је објашњено, пакистанске власти су због тога апеловале на Кину, која се обавезала да ће одрћавати ловце, али Пекинг није успео да реши овај проблем. Као резултат тога, Исламабад разматра могућност директне сарадње с Москвом у погледу набавке резервних делова неопходних за моторе.

Штампа напомиње да је у том контексту завод “Климов” изјавио да је спреман да испоручи неопходне делове. Међутим, под санкције САД потпао је “Рособоронэкспорт”, кроз који морају да прођу резервни делови и сервиси за поправку.

Очигледно, Исламабад страхује од увођења секундарних санкција од стране Вашингтона ако почну директно да сарађују с Русијом, како верују индијски посматрачи. Као резултат тога, по њиховом мишљењу, проблем с ловцима се не може решити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *