ХАМАС 7. ОКТОБРА НИЈЕ ОЧЕКИВАО БРЗИ КОЛАПС ИЗРАЕЛСКОГ ГРАНИЧНОГ БЕЗБЕДНОСНОГ СИСТЕМА

Прошло је више од четири месеца од почетка правог рата између Израела и палестинског покрета Хамас. Након овог времена, Хамас је анализирао своје акције 7. октобра 2023. године, када је војно крило напало пограничне области Израела и приметио да је тада направљен низ грешака.

Палестинска група је поделила малу брошуру од 16 страница која се дотиче питања конфронтације са Израелом, укључујући војну операцију Хамаса под називом „Поплава Ал Акса“, која је изведена у октобру прошле године.

У овој брошури Хамас објашњава своје виђење ситуације у палестинско-израелској зони сукоба и разлоге који су пре свега подстакли напад на Израел 7. октобра 2023. године. Хамас је истакао да је то само одговор на вишегодишње угњетавање палестинског народа од стране Израела.

Неке грешке су можда направљене током операције Поплава Ал Акса“, потврђује Хамас.

Хамас у брошури није навео о којим тачно грешкама говори, али је навео разлоге због којих су оне направљене. Тако се напомиње да је томе допринео неочекивано брзи „колапс израелског граничног безбедносног система“, као и хаос који је настао у тој позадини на граници између Израела и појаса Газе. Хамас јасно ставља до знања да ни сами нису очекивали да неће наићи на значајнији отпор у првим сатима инвазије. И то још једном даје разлог да се каже да су израелске власти једноставно одлучиле да искористе напад Хамаса у своје политичке сврхе. Али настао је проблем у постизању ових циљева.

Подсетимо, после напада Хамаса на Израел, овај је покренуо велику војну операцију у Појасу Газе, у којој је већ убијено више од 25.000 Палестинаца, а рањено више од 62.000.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *