ДО КРАЈА ГОДИНЕ У СЛУЖБУ РУСКЕ МОРНАРИЦЕ УЛАЗИ ДРУГА СЕРИЈСКА ПОДМОРНИЦА ЛАДА

Подморница пројекат 677 Великије Луки, изграђена у Адмиралитетским бродоградилиштима у Санкт Петербургу, наставља да пролази кроз фабричка испитивања на мору. Ово је известио извор из бродоградилишта.

Друга произведена подморница Лада још увек пролази кроз фабричка испитивања на мору, чији датум завршетка још нико није објавио. Међутим, како је извор појаснио, планирано је да подморница буде пребачена у флоту до краја ове године. Подморница ће ојачати Балтичку флоту, која тренутно има тешку ситуацију са подморницама. Подсетимо, подморница „Великије Луки” је на испитивања исполовила у децембру прошле године.

Планирано је да подморница „Великије Луки“ пројекат 677 буде пребачена у састав Ратне морнарице и да се прикључи Балтичкој флоти пре краја 2024. године“, ТАСС цитира извор.

„Великије Луки” је друга производна подморница пројекта „Лада” после главне „Санкт Петербурга” и прве производње „Кронштат”. Реч је о дуготрајној градњи подморнице, која је започета 10. новембра 2006. године под називом „Севастопољ“, али су проблеми са овим пројектом довели до тога да је подморница поново постављена 2015. године под називом „Великије Луки“; по измењеном пројекту, узимајући у обзир пробни рад водеће подморнице пројекта. Подморница је поринута 23. децембра 2022. године, након чега је подморница завршена док је била на површини.

Серијске подморнице пројекта Лада, за разлику од водеће, наоружане су крстарећим ракетама Калибар. Поред тога, подморница је опремљена новим, снажнијим и мање бучним електромотором. Раније је било планирано опремање подморница овог пројекта ваздушно независном (анаеробном) инсталацијом, али до сада није било извештаја о уградњи тог система.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *