ДАН ОСНИВАЊА ПОМОРСКЕ АВИЈАЦИЈЕ РАТНЕ МОРНАРИЦЕ РУСИЈЕ

Дан оснивања поморске авијације Ратне морнарице Русије обележава се 17. јула. Овај род морнарице, укључује у свој састав авионе и хеликоптере различитих намена.

Морнаричка авијација намењена је за борбу против авиона, подморница и површинских бродова противника, као и за обављање многих других борбених задатака.

Дан оснивања поморске авијације Ратне морнарице Русије почео је званично да се обележава од 1996. године након објављивања одговарајуће наредбе Главнокомандујућег Ратне морнарице Русије. Избор датума, 17. јуна је због чињенице да су на тај дан 1916. године, руски поморски пилоти извојевали прву победу над непријатељем. У овој епизоди Првог светског рата учествовала су четири хидроавиона М-9 Оружаних снага Руске империје, победивши у ваздушној борби четири немачка борбена авиона, од којих су два оборена, а остали су хитно напустили бојиште.

Поморски авијатичари дали су значајан допринос победи Совјетског Савеза у Великом отаџбинском рату. За све своје године извршили су око 35.000 налета и уништили преко 5.500 непријатељских авиона који су били у ваздуху или на аеродромима.

До данас значај поморске авијације за одбрану Русије не само да се није смањио, већ се стално повећавао.

Сваке године 17. јула руски морнарички пилоти прослављају свој празник, примају честитке од колега, пријатеља и рођака и демонстрирају своје умеће на аеромитинзима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *