ЧЕШКА МИНИСТАРКА ОДБРАНЕ ЈАНА ЧЕРНОХОВА, НАЈАВИЛА ЈЕ ИСПОРУКУ ПОВУЧЕНИХ ХЕЛИКОПТЕРА МИ-24В УКРАЈИНИ

Украјина ће добити јуришне хеликоптере Ми-24В из стока повучене опреме Ратног ваздухопловства Чешке, изјавила је министарка одбране ове земље Јана Чернохова. Уместо повучених совјетских хеликоптера, Министарство одбране Чешке добићи америчке.

Чешка замењује старе совјетске јуришне хеликоптере Ми-24В америчким UH-1Y Venom и AH-1Z Viper. Притом, Чеси неће ускладиштити повучене хеликоптере, већ ће их пребацити у Украјину. Још није познато колико ће хеликоптера Кијев добити, као ни време испоруке.

Како је нагласила Чернохова, стари совјетски хеликоптери су одлично радили и трајали су чак и дуже него што се очекивало. Истовремено, Чешка повлачи само Ми-24, остали совјетски хеликоптери ће и даље служити.

“Њихова прича дефинитивно није завршена. Наћи ћемо употребу за ове хеликоптере. То је све што ћу рећи, јер у принципу не коментаришем испоруке у Украјину”, наводи министарка.

Уместо совјетских хеликоптера, Чешка је већ почела да добија америчке, 26. јула прва два јуришна хеликоптера AH-1Z Viper достављена из Сједињених Држава стигла су у 22. ваздухопловну базу Чешке. Средином септембра Чеси би требали да добију још 4 хеликоптера– два AH-1Z Viper и два вишенаменска UH-1Y Venom.

Свеукупно, Сједињене Државе требају Чешкој да испоруче десет хеликоптера AH-1Z Viper и UH-1Y Venom, с тим да су по четири од сваког типа пребачена у Праг као „награда“ за војну помоћ Украјини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *