БРИТАНИЈА ЗАБРИНУТА ЗБОГ КОРИШТЕЊА КРСТАРЕЋИХ РАКЕТА Х-22 У НАПАДИМА НА ОДЕСУ

Министарство одбране Велике британије скренуло је пажњу да је тком недавних ракетних напада на Одесу и ширу околину и лучка постројења у две луке велику улогу играла крстарећа ракета Х-22/32 или по НАТО стандарду AS-4 KITCHEN, који могу да носе нуклеарну бојеву главу.

Интензивни напад на Одесу и околину кренули су 18. јула на шире продручје тог града и неколико лука межу којима је најгоре прошала лука Чрноморск. У овим нападима велики број лансираних ракета чинили су пројектили Х-22 који су били у совјетско доба конструисани за уништавање носача авиона. Маса ове ракете је 5,5 тона.

Ракета је кориштена због јаке бојеве главе у нападу за силосе са житом у луци Чрноморск, јужно од Одесе, као и у самом граду.

Русија је 24. јула 2023. проширила једносмерне нападе дроновима на докове на реци Дунав, отприлике 200 метара од румунске границе.

Наредног дана 2.5. јула такође је извршен још један напад.

Између августа 2022. и јуна 2023., када је још била на снази Црноморска иницијатива за жито, Русија се генерално уздржавала од удара на цивилну инфраструктуру у јужним лукама.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *