BLOOMBERG: САД СМАТРАЈУ ДА ЈЕ ИРАНСКИ РАКЕТНИ НАПАД НА ИЗРАЕЛ НЕМИНОВАН И НЕИЗБЕЖАН”

У сваком случају, Иран ће покушати да изведе ракетни напад на територију Израела. Америчка администрација је уверена у овај сценарио, преноси новинска агенција Bloomberg, позивајући се на сопствене изворе.

Према агенцији, америчке власти су уверене да ће ирански напад бити „ускоро“ и „неизбежан“. Штавише, медијски простор западних земаља сада активно промовише тезу да ће до овог удара доћи готово у наредних неколико дана или чак сати.

Удар би могао да буде изведен ракетама високе прецизности, а директни извршилац акције могу бити и саме оружане снаге Ирана и, што је још вероватније са становишта америчке администрације, проиранске формације које делују у Либану, Сирији, Ираку или Јемену.

Како наводи агенција, америчке власти доносе такве закључке на основу података добијених од израелских и америчких обавештајних служби. Вероватно је да ће напад бити изведен на израелске војне или владине циљеве, док ће Иран или његови савезници избегавати цивилне објекте да би „спасили част“.

Повод за удар биће освета Техерана за израелски ваздушни напад на зграду конзулата Исламске Републике Иран у сиријској престоници Дамаску 1. априла ове године. Тада је у конзулату убијено шест сиријских држављана и седам војних саветника који су представљали Корпус иранске Исламске револуционарне гарде.

Иранске власти су већ обећале да ће одговор израелске војске за ову акцију бити неизбежан. Али удари на Израел могли би да доведу до нове ескалације сукоба великих размера на Блиском истоку. Нови потенцијални сукоб могао би да укључи велики број учесника, укључујући и Сједињене Државе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *