АУСТРАЛИЈА И НОВИ ЗЕЛАНД ПОЧИЊУ ЕВАКУАЦИЈУ СВОЈИХ ДРЖАВЉАНА ИЗ НОВЕ КАЛЕДОНИЈЕ

Аустралија и Нови Зеланд шаљу авионе у Нову Каледонију како би евакуисали своје грађане са француске пацифичке територије која је већ недељу дана захваћена смртоносним насиљем.

Министарка иностраних послова Аустралије Пени Вонг објавила је на платформи Х друштвених медија да је Француска одобрила Канбери „два владина лета “ за евакуацију Аустралијанаца и других туриста из Нове Каледоније. Вонг је додала да се путницима дају приоритети према потреби и да ће влада „наставити да ради на даљим летовима“.

Министар спољних послова Новог Зеланда Винстон Петерс рекао је да тамошња влада шаље авион у главни град острва, Нумеу, да евакуише 50 својих држављана. Петерс је признао да су Новозеланђани у Новој Каледонији „суочени са неколико изазовних дана“ и да је њихово враћање кући „хитно био приоритет“ за Велингтона.

Најмање шест особа је погинуло, а стотине је рањено откако је прошлог понедељка избило насиље због предлога закона о којем се расправља у француском парламенту који би омогућио становницима који су рођени у Француској и који живе у Новој Каледонији 10 година да гласају на локалним изборима.

Лидери острвског покрета за независност кажу да би та мера разводнила гласачку моћ домородачког народа Канака, који је трпео деценијама дискриминације.

Француска национална скупштина одобрила је ту меру прошле недеље са 351 гласа за према 153 остала гласа. Предлог закона тек треба да буде одобрен на посебној седници оба дома парламента следећег месеца.

Десетине кућа и предузећа опљачкано је и спаљено у Нумеи, што је навело власти да уведу полицијски час од сумрака до зоре и забрану јавних окупљања. Насиље је такође довело до затварања школа и предузећа, као и аеродрома на острву. Француска је распоредила више од 1.000 припадника обезбеђења како би помогла у окончању немира, а стотине њих требало би да стигне у уторак (данас).

Најмање 270 људи је ухапшено.

Француска је 1998. пристала да Новој Каледонији да више политичке моћи и аутономије и да одржи три референдума о статусу острва. Бирачи су одбацили независност на сва три референдума.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *