АМЕРИКАНЦИ ДАЛИ НЕПРИСТОЈНУ ПОНУДУ НЕМЦИМА: АКО ИЗАБРЕТЕ НАШ ХЕЛИКОПТЕР АH-1Z СЕЛИМО КОМПЛЕТНУ ПРОИЗВОДЊУ КОД ВАС

Шта ће бити са немачким бробеним хеликоптерима типа Тигар којима је потребан ремонт и модернизација и даље није познато, а у ову причу укључила се изненада и америчка компанија Бел чувени произвођач борбених хеликоптера који су дали своју “непристојну понуду” Немцима, који су сад на великим мукама прихватити или не.

У чему се састоји понуда комапније Бел?

Понуда Бел флајта је да у случају да немачки Бундесвер изабере хеликоптер АH-1Z за нову борбену летелицу немачке војске да преместе целокупну производњу у Немачку. Немчка би била трећа чланица НАТО после Чешке и Словачке која има ове хеликоптере у свом наоружању, а то би значило и отклон од европске одбрамбене индустрије и пројеката са њима.

Како јављајунемачки медији ради се о две хеликоптерске ескадриле од којих свака има 30 летелица, што би значило производњу 60 комада, али и производњу Випера за остале земље, резервне делове. То би значило да комплетна производња свих хеликоптера АH-1Z у свету одвија у Немачкој.

За то време Савезно министарство одбране у Берлиму сматра за разлику од Париза и Мадрида да је бесмислено даљи развој хеликоптера Тигар и навели су да се програм производње ове летелице не сматра разумним са економске тачке гледишта.

Foto: Printscreen Youtube

Куда ићи даље?

Борбени хеликоптери немачке војске су приземљени. Спомињало се скоро да се уместо Тигра набави Х-145М који производи Ербас, а који није баш адекватна замена за Тигар за разлику од Апача који производи Боинг или Копре који производи Бел Флајт.

Американци се надају позитивном одговору и сарадњи са адекватним немачким партнером, а посао би могао да буде покренут за 18 до 24 месеца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *