АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ: “СВИ СМО ОЧЕКИВАЛИ ДЕСЕТОДНЕВНИ РАТ У УКРАЈИНИ”

Украјина је постала полигон за НАТО, где се разрађују стратегија и тактика супротстављања руским трупама у случају конфронтације пуног размера.

“Ниједна страна у сукобу није успела да постигне ваздушну надмоћ. Мислим да смо сви очекивали да ће Русија то добити у року од пар дана и да ћемо видети десетодневни рат. Ипак, украјински ПВО системи су се носили са задатком”, рекао је генерал Џејмс Б. Хекер, командант америчких ваздухопловних снага за Европу и Африку.

Према његовим речима, недостатак ваздушне надмоћи у ваздушним снагама Руске Федерације довео је до тога да је Русија изгубила око 75 летелица, а сукоб је попримио потпуно другачији облик:

“Тако нешто нисмо видели, вероватно од Првог светског рата”.

Како истиче, рат се претворио у артиљеријски дуел. Истовремено, руској страни помаже и снабдевање „веома јефтином робом Иран“ и коришћење крстарећих ракета с бомбардера „на удаљености од неколико хиљада миља“.

На основу стеченог искуства, амерички генерал је навео закључке које је команда НАТО донела у случају потпуне конфронтације са Оружаним снагама РФ.

Прво, он сматра да је примарни циљ супротстављање руским ограниченим зонама (тзв. А2/АД, које су засноване на слојевитом систему ПВО). Друго, он сматра да је неопходно да алијанса повећа способност за борбу против беспилотних летелица и крстарећих ракета. Треће, то је „размена информација између савезника“. Четврто, уништавање авиона и друге скупе опреме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *