УКРАЈИНСКА ПРАВДА: ЗЕЛЕНСКИ ФОМРИРАО ПАРАЛЕНИ КАНАЛ КОМАНДОВАЊА У ВОЈСЦИ! ЗАЛУЖНИ У ОПЕРАТИВНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ

Foto: Shutterstock

Украјински медији „Правда“, не руска са којом нема никакве везе објавио је текст у коме цитира свог неименованог извора да украјински председник Володимир Зеленски комуницира са другим командантима у украјинској војсци заобилазећи главнокомандујућег генерала Валерија Залужног, што спречава њега као начелника Генералштаба командује свом војском у ратном стању.

Извор украјинске Правде за које се наводи да је из самог блиског окружења Залужног каже да у Украјинској војсци, Зеленски има две врсте команданата: добре којима командује командант копене војске Украјине генерал Сирски и „лоше“ којима командује Залужни, што је како овај извор каже демотивишуће за главнокомандујућег и, што је најважније, омета командовање целом војском“.

Примећује се да је Зеленски заправо направио паралелне колосеке за комуникацију са командантима различитих родова војске, што се дешава заобилазећи Залужног.

На пример, са командантима Копнене војске Александром Сирским или Ваздухопловством Николајем Олешчуком.

Директан контакт са командантима убрзава рад председника, али дестабилизује рад главнокомандујућег Оружаних снага Украјине, који неке информације сазнаје од својих формалних потчињених само у штабу, ако уопште и сазна.

Још један пример политичког понашања Зеленског била је медијска прича о чишћењу регионалних војних канцеларија. После истраге Украјинске Правде о нечувеном богаћењу војног комесара Одесе током рата, председник је захтевао да се отпусте сви шефови регионалних регрутних центара и провери њихово имовинско стање.

Foto: Shutterstock

„Шеф Државног истражног бироа, Сухачов, дошао је у лето у штаб и почео да извештава о томе како су војни комесари хладнокрвно отпуштени. А после њега су дали реч Залужном, који га је једноставно елегантно ударио: „Ја сам желим да се захвалим полицајцима, тема корупције је важна. Али желим да саопштим и најновије податке о мобилизацији: „И нагло пада у свим областима“, каже један од учесника тог састанка, под условом да остане анониман.

Односно, оно што је са политичке тачке гледишта изгледало као брзо и одлучно испуњење захтева друштва за правдом, у ствари је имало сложене последице са војне тачке гледишта.

Сличан ефекат имају и кадровске промене, попут смене команданта специјалних снага Хоренка, команданта санитетских снага Осташченка или евентуална оставка команданта Здружених снага Наева.

Сви ови војници су из близине главнокомандујућег Залужног и њихово смењивање уноси нестабилност у командну вертикалу. Кривични поступак против Наева за одбрану југа, који Залужни сматра покушајем да му се приближи, друго је поглавље у овој причи.

Али напетост између председника и главнокомандујућег Оружаних снага Украјине највише је порасла након почетка контраофанзиве на југу.

Позадина ове приче стоји у интервјуу у коме је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни рекао да је  ситуација на фронту зашла у ћорсокак , када ниједна страна не може да напредује јер су подједнако технолошки опремљене и да је рат прелази у стадијум позиционе борбе. 

Заузврат, Зеленски  је рекао да не сматра да је ситуација на фронту ћорсокак и да Украјина неће преговарати са Русијом Зеленски је 21. новембра у интервјуу за таблоид ТHE SUN рекао да војно особље које ће се бавити политиком  не би требало да буде „умешано у рат “ .

THE ECONOMIST је 29. новембра објавио је текст у коме је политичко бојно поље Кијева упоредио са суморним рововским ратом на истоку Украјине и да је тај рат све напетији где председник Зеленски види као свог конкурента у главнокомандујућем Оружаним снагама Украјине Валерију Залужном.