УКРАЈИНЦИ ЗАБРИНУТИ ЗБОГ НОВИХ РУСКИХ ГЕРАНА! КАРБОНСКА ВЛАКНА СМАЊУЈУ РАДАРСКИ ОДРАЗ!

Foto: Shutterstock

Приликом недавног напада на Кијев и неколицину градова у централној и северној Украјини руска војска по први пут употребила је била нове дронове-камиказе Геран.

За разлику од првих верзија које су биле беле боје, нове верзије су биле црне и биле су тише у подносу на претходне што је стварало муку код украјинске ПВО.

На објављеним фотографијама оборених дронова камиказа видело се да су црне боје. Прва вест која се тад појавила указивала је да је Русија почела да фарба у црну боју „Геране“.

Међутим, после пар дана огласио се у јавности и портпарол украјинског РВ Јуриј Игнат.

Он је навео да није било никаквог фарбања дронова камиказа „Геран“, него да је Русија употребила посве нови тип Герана чији је комплетан труп израђен од карбонских влакана.

Како је Игнат објасно крабон је употребљен јер овај материјал омогућава апсорпцију радарских сигнала, што отежава њихово обарање од стране артиљеријских ПВО јединица.

Украјинци наводе да када су упоредили мотор са једног од оборених Герана, заправо модификација постојећег мотора са новијим технологијама који је знатно тиши него што је то био претходни. Такође нови Герани носе већу бојеву главу тежине око 70 км од претходника која је износила 50 кг, као и да је комплетан систем управљања пребачен на ГЛОНАСС руски систем сталетиског позиционирања уместо ГПС-а што олакшава употребу и спречава могућност ометања ових дронова.

Герани су такође задржали свој карактеристични труп.

Такође ова верзија дрона камиказе добила је назив „Геран-2“