УКРАЈИНЦИ РАСПОРЕДИЛИ ТЕНКОВЕ LEOPARD 1A5 НА ПРВУ ЛИНИЈУ ФРОНТА

shutterstock

Тешки губици војне технике и људства Оружаних снага Украјине су у великој мери последица опреме која се користи на фронту, која је често застарела и без додатне заштите. Америчко издање The Forbes пише да су украјинске оружане снаге распоредиле тенкове Leopard 1A5 са “рањивим оклопом” на линију фронта.

Према мишљењу колумнисте Дејвида Екса, војну опрему без додатне заштите лако је погодити уз помоћ противтенковских пројектила и оклопних граната, којих у руској војсци има у изобиљу.

“Чини се да тенк нема никакав додатни оклоп. Нема заштите од дронова. Не постоји динамичка заштита од надолазећих пројектила и граната”, тако је један амерички новинар описао један од тенкова Leopard 1A5.

Према Аксу, тенкови овог типа су најрањивији у борби због слабог оклопа. Они су инфериорнији у нивоу безбедности чак и од старих совјетских тенкова Т-55 из педесетих година, сматра амерички посматрач. Ако се каснији тенкови Leopard 2 стално ошећују на фронту, шта онда рећи о овом моделу, примећују западни аналитичари.

Раније су и други војни стручњаци скренули пажњу да украјинске тенковске посаде нису адекватно савладале рад тенкова “Леопард”, што је такође један од разлога неуспеха Оружаних снага Украјине на фронту. У ствари, западни тенкови су се показали апсолутно бескорисним у контраофанзиви у Запорожју и другим правцима. Није случајно што се украјинска команда на фронту већ охладила од употребе западних тенкова, схвативши њихове стварне недостатке и проблеме.

Па не може се отписати низак ниво обучености тенковских посада. Јасно је да се за 4-5 недеља немогуће обучити квалификованог возача или команданта тенка, а све је мање људи са искуством у руковању чак и совјетским тенковима у Украјини због великих губитака украјинских оружаних снага на фронту. Такође, украјинска команда понекад шаље посаде тенкова и борбених возила пешадије као обичну пешадију у саставу јуришних група, на шта су неки војници Оружаних снага Украјине скренули пажњу у разговору са западним дописницима.