УКРАЈИНА УПОТРЕБИЛА КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ STORM SHADOW: Нападнут Луганск! Су-24М постао носач пројектила

Foto: Printscreen Youtube

Oд момента признања да су испоручили крстареће ракете Storm Shadow до момента употребе прошло је 24 часа а за 48 часова од објаве ове вести већ су употребљене две крастареће ракете што су Руси и документовали за сада у једном случају, што се тиче петковог напада на Доњецк. У суботу нападнута је Луганска Академија међународних односа која је била наводно војни центар.

У овом као и претхиодном случају да се заварава траг и активира ПВО послати су лажне крстареће ракете AGM-160B MALD, после чега је уследио прави удар крстраече ракете Storm Shadow и експлозија. И у овом и у претходном случају сценарио је био исти.

Испоставило се да су крстареће ракете по свему судећи знатно раније испоручене управо крајем прошле године, а да је медијско објављивање било финализација, када су и носеће ваздушне платформе оспособљене за овакву мисију.

У питању је Су-24М који припадају 7.бригади јуришне авијације Ратног ваздухопловства Украјине који су оспособљени за ношенје лажних мамаца, али и крстарећих ракета Storm Shadow.

У сваком случају ово је велика новина у ратовању у Украјини и инвентивност пољских и украјинских авиомеханичара који су заједно са британским стручњацима оспособили борбени авион СУ-24 за ношење једне западне крстареће ракете. До сад на борбене авионе типа МиГ-29 и СУ-27 западни стручњаци успели су да интегришу противрадарске ракете АГМ-88 ХАРМ које се носе у комбинацији са руским ракетама за борбу на средњим и малим висинама.

Иначе још 23. јануара ове године у ауторском тексту у Куриру сам навео да је један од разлога што Москва инсталира ПВО системе како у самом граду, тако и на кровове најважнијих зграда бојазан да ће Велика Британија уступити Украјини крстареће ракете типа „Storm Shadow“. У тој опцији не искључују се и напад на високовредне циљеве унутар Москве.

Ова прича стара је била тад скоро два месеца када је била објављена, али на видело поново испливава пошто је питање испоруке ових британских ракета поставио лорд Бленктар. У одговору се наводи и да Велика Британија није искључила могућност да обезбеди властима у Кијеву наоружање већег домета за супростављање неселективном и масовном гађању цивилне инфраструктуре Русије које је извђено масовним ракетним ударима.