У СЛАВУ И ЧАСТ НАРОДНОМ ХЕРОЈУ МАЈОРУ МИЛАНУ ТЕПИЋУ

Удружење пензионисаних подофицира Србије

Јуче 29. септембра обележен је дан, када је погинуо Народни херој мајор Милан Тепић далеке 1991. године. За старије генерације, познати официр и јунак, али за младе генерације, генерације које треба да наследе нас и воде ову Србију, Милан Тепић је потпуно непозната личност. У мору негативних јунака, срозаних друштвених вредности и искривљене историје којом нас засипају квази историчари, једино константним деловањем и јавним радом свих нас, можемо да сачувамо позитивна славна дела из наше историје. Велику одговорност у томе, имају Министарство одбране и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања јер су они директни организатори и чувари свих државних важних догађаја. Једна таква церемонија, одржана је јуче у част Народног хероја Милана Тепића, приликом које су положени венци на споменик мајору Милану Тепићу. Споменик је подигнут у парку поред КБЦ Др Драгиша Мишовић у Београду.

Венце на споменик положила је породица покојног Милана Тепића, а испред Републике Србије, венце су положили и представници Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, државни секретар Лав Пајкић, делегација Министарства одбране коју је предводио Бригадни генерал Саша Петровић и делегација града Београда.

Удружење пензионисаних подофицира Србије

Такође венце су положили и бројни пријатељи, класићи из војне академије и војни ветерани. Истакли би Удружење пензионисаних подофицира Србије, припаднике 23. класе ТВА КОВ, Удружење 6. и 55. личке дивизије, Удружење бораца из ратова 1991.-1999. године, Удружење војних бескућника Србије и многи други поштоваоци лика и дела Народног хероја Милана Тепића.

Удружење пензионисаних подофицира Србије

Сада већ далеке, 1991. године, 29. септембра у време највећих борби у Републици Хрватској, догодило се једно херојско дело које је обележило цео један рат и оставило трајно сећање за све саборце из Југословенске Народне Армије и наук за будуће генерације српских војника.

Удружење пензионисаних подофицира Србије
Удружење пензионисаних подофицира Србије

ДА СЕ ПОДСЕТИМО

Рат је беснео у највећем делу Хрватске. Руководство Хрватске одлучило је да се насилним путем отцепи од Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. У свим републикама, имали смо до тада велику помешаност свих народа и српски народ у Хрватској, није желео да крене путем отцепљења, већ опстанка Југославије. Сукоби у Хрватској су трајали већ месецима и тадашња Југословенска Народна Армија, била је својеврсна мировна снага која је покушавала да раздвоји сукобљене стране и наведе их да до решења дођу мирним путем. Како је сукоб трајао, Хрватска је све више нападала и снаге ЈНА на терену јер их је означила као страну у сукобу. Тадашња ЈНА имала је вишенационални састав који је требао да гарантује непристрасност у сукобу и снагу да се превазиђу поделе, али на историјском испиту, ЈНА се распала првенствено по националним шавовима. Сваким даном, поделе су биле све веће и неразумевање је преузело главну улогу. Поред унутрашњих проблема које су имале ЈНА једнинице на терену и по гарнизонима, Команда из Београда, показивала је потпуну неспособност да влада ситуацијом и командује јединицама. Већину ЈНА јединица у Хрватској, делио је само корак до потпуног губитка контроле и пораза. Заборављени од свих, са нејасним наредбама и овлаштењима, многи Команданти нису могли да реше проблем своје јединице. Хрватска је у септембру, кренула у планску битку за касарне. Касарне су сваког дана падале, углавном због неспособности јединица за борбу у сваком смислу. Поједине јединице су пружаје отпор, организовале су одбрану својих касарни, људства и технике и браниле се са већим или мањим успехом. Имамо примере јединица које су издржале вишемесечне опсаде, али и случајеве где је предаја наступила после само неколико сати отпора. Поједине јединице, предале су се без отпора и представљају трајну срамоту за нашу војску.

Удружење пензионисаних подофицира Србије

Гарнизон у Бјеловару, био је један од опкољених састава. Састојао се од касарне “Народни херој Божидар Аџија” у којој се налазила 265. механизована бригада, Команде 28. пешадијске дивизије која се налазила у граду, те издвојених објеката “Сајмиште” у којем се налазила оклопна техника бригаде, објекта “Беденик” познатијег као “Барутана” у којем су се налазили магацини са убојним средствима бригаде (муниција, експлозив, гранате и остаала убојна средстава), те објекта “Звијерци” у којем се налазила радарска чета 5. пука ВОЈИН.

Удружење пензионисаних подофицира Србије

Командант 265. механизоване бригаде, пуковник Ковачевић Рајко, у условима када су везе с Командом у Загребу биле прекинуте, људство је масовно напуштало јединицу и целокупна бригада била је опкољена у три објекта без реалних могућности за дуготрајну борбу, одбио је предају јединице. Упркос јасној забрани врха Хрватске државе, да се почне с нападом на војне објекте у Бјеловару, локални команданти су започели напад 29. септембра у јутарњим часовима. Веома брзо, заузети су сви издвојени објекти бригаде. Касарна бригаде је под нападом целог дана.

Удружење пензионисаних подофицира Србије

У таквој ситуацији, тадашњи капетан прве класе Милан Тепић (постхумно је унапређен у чин мајора), нашао се на командном месту издвојеног објекта “Беденик”. Без контакта с командом бригаде, а у својој одговорности имао је огроман објекат од великог значаја за непријатеља и само десетак војника на располагању за одбрану. Тепић процењује реално да су шансе да се објекат одбрани и сачува животе људства минималне. Капетан Тепић одбија предају која му је понуђена и пружа током јутарњих часова отпор нападу непријатеља. Цело јутро воде се борбе око објеката складишта. Делови хрватских диверзантских јединица које воде бивше колеге из бригаде, већ су ушли у делове комплекса магацина који брани. У тим тренуцима, схвата да је пораз неминован, те је сигуран губитак живота војника. Војника редовног састава који су се затекли у овој ситуацији потпуно невини. Капетан Тепић доноси личну одлуку. Одлуку коју војник само једном може да донесе. Или подигнеш руке и предаш се или одбијеш предају и бориш се до краја. Једна одлука доноси спас живота, али вечну укаљану част на својој униформи и свом имену. Друга одлука, води у сигурну смрт, али и у вечну славу твог имена и херојског дела. И оваква дилема, није била само пред Миланом Тепићем, већ је у многим вековима историје нашег народа, увек била пред војним војсковођама, генералима, официрима, наредницима и војницима. Исту одлуку морао да донесе и Кнез Лазар пред Косовску битку и војвода Синђелић на брду Чегар код Ниша, Танско Рајић док је бранио своје топове, мајор Гавриловић у одбрани Београда и Војвода Вук на Кајмакчалану и бројни знани и незнани јунаци из наше историје. Пут којим кренеш као Милан Тепић, води те у легенду, у вечну Славу и сећање као хероја.

Тог 29. септембра 1991. године око 11:00 часова капетан прве класе Милан Тепић, суочен са сигурним поразом и заробљавањем, одлучује да активира експлозив и уништи целокупан објекат који је бранио. Као частан официр, само је рекао својим војницима;

“ЈЕДАНПУТ ЉУДИ ДАЈУ РИЈЕЧ. ОНА ОСТАЈЕ ИЛИ СЕ ПОГАЗИ. ЈА САМ ДАО РИЈЕЧ ДА ЋУ ДА БРАНИМ ОВУ ЗЕМЉУ АКО ЈОЈ БУДЕ ТЕШКО!”

У том херојском делу, знао је да и он иде у смрт. Наредио је свим војницима да се склоне у сигуран заклон и тако сачувају животе, те да једног дана посведоче о овом догађају због истине и историје. Ипак, придружио му се један војник у намери да брани објекат и тако створи довољно времена да се други спасу. Војник Стојадин Мирковић бранио је објекат из оклопног транспортера, док није страдао од непријатељских метака и противтенковских ракета. Кад су утихнули рафали и експлозије, Милан Тепић је знао да објекат више нико не брани. Дошао је час вечне Славе. Одјекнула је експлозија! Експлозија која и данас грми и подсећа на његову одлуку, подсећа на снагу хероја, значај заклетве и да је постојао један официр, који није дозволио да његова држава и војска капитулирају у тишини.

Удружење пензионисаних подофицира Србије

То је део истине, коју треба да знају младе генерације, а ми његови саборци да памтимо и не заборавимо.

Вечна му Слава и хвала!