СУ -25 ГРАЧ РАДНА МАШИНА РУСКЕ ВОЈСКЕ: Како изгледа поглед из угла пилота! ВИДЕО

Фото: Принтскрин Твитер

Сухој Су-25 руског ратног ваздухопловства обележио је сваки рат од Авганистана 1980-1989, све грађанске ратове на територији земаља бившег Совјетског Савеза , оба чеченска рата до Украјине.

И Украјинци користе ове јуршнике на истоку Украјине.

Руско министарство одбране приказало је снимак из копкита Су-25 како изгледа његова унутрашњост.

Појавио се у Авганистану када је покренута била операција „Ромб“ обележио је девет година рата у тој земљи, два чеченска рата 1994-1996 и 1999-2006, руско грузијски рат августа 2008, све сукобе на Кавказу и скоро већ годину дана рата у Украјини.

Су-25 радна машина совјетске ,а касније и руске јуришне авијације, који се свакодневно користи над истоком Украјине. У ниском лету ракетриа циљеве углавном невођеним ракетним зрнима, а онда се удаљава. Ове летелице са обе стране су обаране, али су показале и жилавост и отпорност на преносне ПВО системе Стингер, Прион, Игла.

Овај авион још пре него што је ушао у оперативну употребу по наређењу тадашњег совјетског министра одбране маршала Устинова упућен је у Авганистан 1980. Тако је већ 1981. деловала цела једна борбена ескадрила, а већ 1984. чак пук од 40 авиона Су-25. Због своје ружноће пилоти су овај авион назвали „Грач“-Врана.

За осам година рата у Авганистану извели су 60.000 авио-полетања. Било је случајева да су у једном дану поједини пилоти имали чак до 10 полетања. Укупно за све време рата од 1980-1981 оборена су 23 авиона. Борбена жилавост овог авиона заснована је на способности да преживи погодак уместо да избегава ПВО. Пилотска кабина, мотор, резервоар за гориво заштићени су титанијумским плочама, који је отпоран на калибар 12,7 мм, а делови мотора су добили и додатну заштиту од титанијума и гуме.

Када су мудажхедини у Авганистану од ЦИА добили преносне ПВО системе Стингер. За кратко време оборено је било шест летелица. Тактика коју су до тад користили, као и данас у Украјини ниски лет морала је бити промењена па су отишлли на висине од преко 5.000 м где су били недоступни за ракете које се лансирају са рамена. У Украјини то још није био случај. Накнадно мотори су добили уређаје за гашење фреоном, а у труп је убачена титанијумска плоча дебљине 5 мм која треба да спречи испадање оба мотора. У последњем случају та плоча је одиграла значајну улогу. Укупна маса оклопне заштите на модификованим сухојјима 25 достигла је 1.100 килограма. Летелице су добиле снажније моторе Р-195, који су стварали мању температуру на издувнику и тиме мањи ИЦ одраз.