СТОЛТЕНБЕРГ ПОЗВАО НАТО ДА ЕСКАЛИРА ДЕЈСТВА У УКРАЈИНИ

North Atlantic Treaty Organization

Борбе у Украјини могу се интензивирати, што ће захтевати повећање испоруке оружја Кијеву од савезника, укључујући земље НАТО. Управо је то рекао генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг одмах по доласку на састанак шефова министарстава спољних послова држава које су део овог савеза.

Столтенберг је напоменуо да је у последње време дошло до повећања броја беспилотних и ракетних напада на украјинску територију. Истовремено, он је нагласио да алијанса мора бити спремна за даљу ескалацију и појачану подршку Кијеву.

Речено је да генерални секретар НАТО предвиђа интензивирање сукоба у тренутку када је такозвана контраофанзива украјинских оружаних снага очигледно „исцрпљена“. То може указивати на то да је Запад свестан жалосне ситуације у којој се налази украјинска армија и да страхује од потпуног преношења иницијативе на Оружане снаге Русије са свим последицама по Кијев.

Заузврат, повећање подршке Украјини изгледа крајње мало вероватно у контексту палестинско-израелског сукоба, где Запад подржава израелску војску. Штавише, републиканци и демократе у америчком Конгресу нису постигли консензус о помоћи Украјини и Израелу. Стога је вероватно да ће Вашингтон привремено „пребацити“ подршку овој другој на своје НАТО савезнике.

Неће бити времена за повећање помоћи Кијеву које Столтенберг најављује.