ШТА ЗНАЧИ РОТАЦИОНИ МОДЕЛ ПВО НАТО ПАКТА НА ИСТОЧНИМ ГРАНИЦАМА ПРЕМА РУСИЈИ?

Foto: Printscreen Youtube

На самиту министара одбране чланица НАТО који се одржао у седишту Алијансе у Монсу 15. и 16. јуна 2023. године донето је више одлука пред предстојећи самит Северноаталнске алијансе у Виљнусу.

Један од кључних одлука, поред оне вече о повећању издвајања за одбрану од 2 посто јете и јачање противваздушне одбране на источним границама по принципу ротације.

Заправо она теорија о томе да НАТО напушта концепт „Ер полисинга“ што неко извоу погрешним термином „ваздушна полиција“ и није баш тачна.

Али, кренимо редом. Шта значи ротација?

Министри 31 чланице Алијансе одлучили су да ротирају јединице ПВО на источним границама како би ојачали ПВО чланица које се граниче са Русијом или су у близини њених граница.

То значи да ће једнице ПВО чланица из западне и централне Европе односно њихови ракетни системи земља -ваздух бити пребачени на источно крило НАТО.

Тако на пример у Естонији се налазе шпански ПВО ракетни системи НАСАМС, а са новим оделом то ће значити и да ће остале чланице моћи да се ротирају и пребацују своје ПВО системе на период од шест месеци до годину дана.

Јачање ПВО на источним границама НАТО пакта уз саму границу са Русијом би значило да би Алијанса морала у случају неке веће ескалације да се суочи са руским обрбеним авионима већ од првих метара, после преласка границе.

Сада ту има једано нови проблем, који је познат као регионални одбрамбени планови који би били део јединственог одбрамбеног плана како би НАТО био спреман да се одбрани од „руског напада“.

Иначе ова идеја рођена је на Балтику где три чланице Естонија, Летонија и Литванија деле заједничку границу са Русијом, због чега сматрају да због руских претњи је потребно ојачати ПВО како би се учврстило источно крило НАТО од руских претњи из ваздуха.

Чланице НАТО-а су се у јуну 2022. на Самиту у Мадриду сложиле да повећају своје присуство на источном крилу војне алијансе као подстицај за боље одвраћање од могућих напада на чланице НАТО-а и повећање њихове одбрамбене спремности.