БРИГАДА БАДРИ 313: Преторијанска гарда талибана за специјалне задатке!

Америчка војска муњевито је 24 часа 30. августа 2021 пре него што је истекао коначни рок о повлачењу из Авганистана отишла. Укрцавањем последњег војника у транспортни авион и узлетањем Ц-17 окончано је једно од поглавља рата дугоог 20 година. Неких сат времена од одлска Американаца у некад затворену зону стигли су талибани, али тотална супротност онима који су били до сад на снимцима, у три четврт панталонама, са турбанима или деловима војних униформи са сандалама. Ови су били сушта супротност. Имају скраћену браду, маскрине униформе, шлемове од келвара, панцире, види се да су прошли специјалистичку обуку.

За разлику од талибанског башибозука они су били сушта супротност. Њихово име је Јединица “Бари 313” елита, елите, а од кад су талибани ушетали у Кабул могли су се видети свакодневно око верско-политичких лидера Талибана, али и уз сам аеродром на линији раздвајања са америчким маринцима. Због тога се често стекао утисак да су у питању припадници специјалних једница неке блискоисточне земље.

Ко је једница Бадри 313, ко су они, и као су постали најекспониранији део талибанске пропаганде. Заправо с правом можемо рећи да су они преторијанска гарда авганистанских мула.

Принскрин Твитер

Иако се тврди да је једница јачине пука, испоставило се касније према обавештајним подацима да је у питању једница ранга бригаде. За њу талибани кажу да је будућност војне организације и почетак нових безбедносних снага.

За разлику од прошлог пута када су иницијативу имали локални команданти, овај пут са Бадри 313 кренуло се стварањем војне организације под једним командантом и једницима које ће бити спремне за координацију, међусобно повезане и оспобљене за специјализоване видове деловања, а не као пре 20 година када се ишло на јуриш.

Очито су и талибани схватили предност америчког начина ратовања и обуке и војног менаџмента Ефикасност-Метода и Средство.

Назив добили по боју од пре 1.400 година

Бригада Бадри 313 добила је има по једној бици која се одиграла пре 1.400 година код Бадра када је пророк Мухамед своје непријатеље победио са само 313 војника.

Ко може постати талибан-специјалац

Први и најбитнији захтев је спремност да се буде мученик, јер сви припадници ове бригаде јесу мученици. А онда иде остало физичка спремност, психичка стабилност. Процењује се да бригада Бадри 313 има око 5.000 бораца. Будући кандидат осим вере у мучеништво пролази сложену психофизичку обуку и тактику ратовања како на терену, тако и у урбаним условима.

Униформе које ова бригада користи, а према досадашњим подацима види се чак три комплета, а неки сматрају и четири је покупљена бивша америчка, има нешто што су користила авганистанска војска. У сваком случају од чизама, панцира, штитника за колена до шлемова је оно што је америчка војска оставила по напуштеним базама.

Принскрин Твитер

Наоружање

Бригада Бадри према до сад расположивим информацијама користи све типове стрељачког наоружања од клашњикова у верзији АК-47 и АКС калибра 5,56 мм до М-16, Г-36, до модерних М-4 које је од скора војска САД широкогрудо им оставила док су бежали из Авганистана. На руку им је ишла и авганистанска војска која је оставила на десетине хиљада примерака ватреног оружја. Од осталих возила ту су теренци пикапови разних произвођача, затим оклопни теренци Хамви, оклопна возила из арсенала АНА М117, МРАП МАXX Про, а од скора сакупили су и исправне хеликоптере УХ-60 Блек Хок, МД-350 и руксе Ми-17В5. Од пада аеродрома Кандахар у њиховом саставу је и шест извиђачких беспилотних летелица Сцанеагле. Борци имају уређаје за ноћно осматрање и прецизне нишане.

Предпоставља се и да у саставу ове јединице ухлебљење је нашао и велики број пребега авганистанских војника који су прошли америчку војну обуку па су и они дали свој допирнос у обуци и опремању ове специјалне јединице.

Команда

Према талибанским изворима овом јединицом командује савет верских вођа који одучује о свим питањима припадника ове јединице па и о томе да ли ће изводити борбене акције или самоубилачку мисију. Верској Шури се затим преноси та одука, а они дају зелено светло за извођење операције. Официри ове бригаде се искључиво баве обуком.

Западни обавештајни извори сматрају да од култа мучеништва Бригаде Бадри 313 није остало ништа и да се њихова мисија променила, од кад су талибани узели власт у 95 посто државе. Неки су израчунали да само у оружју и војној опреми коју поседују сад има 28 милијарди долара, шта су све сакупили. Међутим, питање које и даље лебди у ваздуху колико је тога заиста исправно мисли се на борбена возила, теренце и хеликоптере.

Многи тврде да се ова талибанска специјална једница може да се мери са неким из осталог света, па и из земаља чланица НАТО.

Принскрин Твитер

Обавештајци о Бригади Бадри 313

Оно са чим се сви слажу јесте да су са оваквом количином заплењеног наоружања и сами талибани фокусирали да борба буде професионалнија. Заправо неки верују да ће Бригада Бадри бити та која ће бити носилац развоја нове авганистанско-талибанске армије.

Оно у чему се сви сжау на западу јесте да су талибани веома медијски експлоатисали ову једницу на сваком кораку од 15. августа 2022. Од патролирања градом, хватању криминалаца и осумњичених, затим чувања спољњег прстена аеродрома, до гледања очи у очи са америчким маринцима.

Када су отишли први су они ушли у војни део аеродрома Кабул наравно са прстом на обрачу, па су стигли да прегледају и турбоелисне авионе супертукано А-29, борбене хеликоптере МД-350 који су сејали смрт међу талибанима, а који су сад остављени.

Овде би било незавално, а не споменути и да су одиграли медијску представу са којом су талибани провоцирали Американце где су припадници ове бригаде подигли талибанску белу заставу као и амерички маринци на планину Сурибаши за време битке за Иво Џиму, која је веома важан симбол у америчкој војној историји, храбрости и жртвовања маринаца у рату против Јапана.

Појавили су се и у белим униформама са црним панцирима и штитницима за колена, марширајући Кандахаром и Кабулом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *