РВ САД И РЕЈТЕОН, ЗАВРШИЛИ СА ТЕСТИРАЊИМА НАЈНОВИЈИХ РАКЕТА АМРААМ

Raytheon Technologies

Америчко ваздухопловство и Рејтеон завршили су развојне и оперативне тестове најновије варијанте напредне ракете средњег домета ваздух-ваздух (АМРААМ) на полигону за тестирање и обуку Еглин на Флориди.

Фаза је завршена демонстрацијом бојевог гађања са АИМ-120Д-3 из борбеног авиона Ф-16, доказујући способност ракете ваздух-ваздух у складу с захтевима америчког ваздухопловства и морнарице.

АИМ-120Д-3 укључује модернизоване склопове картица за решавање проблема застарелости пројектила, као и континуирано ажурирање софтвера у складу са иницијативом америчке одбране „форма, уклапање, функција и освежавање“.

„Тест лета новог АИМ-120Д-3 показао је побољшања хардверских и софтверских способности ракете. Узбуђен сам што наши ловци имају ову најновију варијанту пројектила АИМ-120 у свом арсеналу“, изјавио је менаџер програма АМРААМ пуковник Шон Бредли.

Рејтеон је добио уговор за производњу унапређених АМРААМ система у августу 2022. Поред варијанти АИМ-120Д-3, цена од 972 милиона долара је предвиђена и за унапрешење софтвера и хардвера за ракете АИМ-120Ц8.

Први тест с бојевим гађањем на АИМ-120Д-3 изведен је у јулу 2022. План за надоградњу способности АИМ-120 објављен је 2021. године.