РУСКА ПОДМОРНИЦА КЛАСЕ КИЛО ИЗРОНИЛА ИЗ МОРА ИЗМЕЂУ ХЕЛСИНКИЈА И ТАЛИНА?! ПРОВОКАЦИЈА ИЛИ ПОРУКА УОЧИ САМИТА НАТО ПАКТА

Foto: Printscreen Youtube

На друштвеној мрежи „Reddit“ оснванула је слика руске дизел-електричне подморнице класе Кило из састава Балтичке флоте, која је како је навео онај што је поставио фотографију да је усликана ове недеље између Хелсинкија и Талина.

Foto: Printsreen Reddit

Ако је oво тачно то би значило да је слика настала у тренутку док је трајао или се припрема самит НАТО пакта у Вилњусу.

Иначе Балтичка флота има оперативну само једну подморницу класе Кило. У питању је Тип 877 ЕКМ која носи назив B-806 Dmitrov. Претпоставка је да се ради о овој подморници, јер пријема нових у Балтичку флоту иако је градња нових била најављена није било, а и у руском регистру подморница спомиње се само ова за Балтичку флоту.

Депласман им је 2.500 тона празан и 3.200 пун. Димензије су: дужина 70м, ширина 9м, а виисна 7м. Погон су два дизел мотора и један електромотор јачине 40.000 КС којим се остварује површинска брзина од 16 чворова и подводна од 18 чв. Посада броји 45 чланова. Наоружање се састоји од 8 торпедних цеви калибра 533 мм. Дубина роњења је 350 м.

За сада нема информација да су ове подморнице модернизоване да могу да носе крстареће ракете које се лансирају са подморница типа Калибр.