РУСИ ЗАРОБИЛИ ТРИ ФРАНЦУСКА ЛОВЦА ТЕНКОВА АМХ-10 РЦ! Остављени оклопници ВИДЕО

Фото: Принтскрин Твитер

У украјинској офанзиви која је започела 4. јуна у раним јутарњим часовима учествује и техника која је донирана са запада.

На снимцима који су се појавили 5. маја били су видљиви снимци оклопних возила са Запада. Било је ту полемике да су у питању немачки тенкови Леопард 2, који су према руским изворима са Телеграма већ уништено 8 од укупно наводно 60 возила која су допремљена кроз донације у ту земљу.

А онда шок. Није Леопард 2 него лаки тенк француске производње АМХ-10 РЦ који је та земља донирала Украјини за предстојећу офанзиву. Ови ловци тенкова на точковима су остављени и то наводно три возила су руске снаге заплениле.

Ловци тенкова настали су средином 1980 тих година у оквиру НАТО доктрине Ваздушно копнене битке, како би се супроставили тенковима Варшавског пакта који је у европи располагао са бројком од 40.000 тенкова. У питању је точкаш на који је постављен топ калибра 105 м у пордужену куполу. У наоружању чланица НАТО ова возила имали су Француска и Италија. Иначе идеја и узор за ова возила пронађени су код Јужноафриканаца који су извели своју верзију ловаца тенкова које су користили за време рата у Анголи и шипражијама Намибије.

АМX-10 РЦ 6×6

Француски ловац тенкова настао је у њиховој фирми ГИАТ где су у куполу са борбеног возила пешадије АМX-10П монтирали на возило на точковима ГИАТ 10РЦ тежине 14 тона, наоружан са топом МЕЦА 105мм/Л48.

Крај осамдесетих са завршетком поризводње 3. генерације тенкова, пројекат на точковима постао је упитан. Неопходни су били класични тенковски топови и то на возилима која су била више од половине масе једног тенка.

Истовремено, ту је и моц́ продора поткалибарских граната што је указивало да возила нису била намењена за обрачун са западним тенковима, али су тиме отворила тржишну нишу Немцима да покажу шта још могу да ураде са тенковским топовима. Тежина возила је са теоријских 18 тона нарасла на најмање 22 тоне, а самим тим, дошло је до значајних промена у покретљивости возила.

Топови ове снаге померају возило за неколико дециметара, зато је било потребно сваки пут поново нишанити на позицијама 3 и 9 сати био велики проблем јер је долазило до нагињања у правцу удара, а повратни трзај се продужавао, па су Французи били принуђени уграде редуктор угла елевације топа.