УКРАЈИНА ДАЛА ЧВРСТЕ ГАРАНЦИЈЕ КАКО ЋЕ ДА КОРИСТИ КАСЕТНУ МУНИЦИЈУ ПРОТИВ РУСКЕ ВОЈСКЕ

Сједињене Америчке Државе у пекат касно увече саопштиле су податак да у оквиру 42 пакета војне помоћи Украјини послаће артиљеријске касетне пројектиле. Саветник за националну безбедност.

Саветник за националну безбедност председника Бајдена Џејк Саливен саопштио је да је да су САД од Украјине добили уверавања да касетна артиљеријска муниција неће бит употребљена за напад на руску територију, као и на цивилне циљеве, о чему је своју гаранцију дао и украјински министар одбране Олексиј Резников.

Он је у свом подужем саопштењу написао гаранције против кога касетни артиљеријски пројектили неће бити употребљени.

Он је то назвао 5. принципа за употребу касетне муниције.

Што се тиче касетне муниције, имамо 5 кључних принципа којих ћемо се придржавати и које смо јасно пренели свим нашим партнерима, укључујући и САД. О ових пет принципа давно сам писмено обавестио наше америчке партнере.

  1. Украјина ће ову муницију користити само за деокупацију наших међународно признатих територија. Ова муниција се неће користити на званично признатој територији Русије.
  2. Нећемо користити касетну муницију у урбаним срединама (градовима) да бисмо избегли ризике по цивилно становништво – то су наши људи, они су Украјинци које смо дужни да штитимо.
    Касетна муниција ће се користити само на пољима где постоји концентрација руске војске. Они ће се користити за пробијање непријатељских одбрамбених линија уз минималан ризик по животе наших војника. Спашавање живота наших трупа, чак и током изузетно тешких офанзивних операција, остаје наш главни приоритет.
  3. Украјина ће водити строгу евиденцију употребе овог оружја и локалних зона у којима ће се оно користити.
  4. На основу ове евиденције, након деокупације наших територија и наше победе ове територије ће бити приоритетне за потребе деминирања. Ово ће нам омогућити да искоренимо ризик од неексплодираних елемената касетне муниције.
    Министар одбране Украјине по закону је шеф националне агенције за разминирање. У овом својству осигураћу примену релевантног законског оквира за процес деминирања након наше победе.
  5. Извештаваћемо наше партнере о употреби ове муниције по њиховој ефикасности како бисмо обезбедили одговарајући стандард транспарентног извештавања и контроле.

Развој и употреба касетне артиљеријске муниције започела је средином 1985, а посебно Северноатланског пакта интензивно су радиле на развој касетне артиљеријске муниције. У плановима НАТО касетна артиљеријска муниција заступљена у размери 50-60 посто од укупне количине муниције.

 У питању је артињеријска муниција М483 и М862 калибра 155 мм који спадају у концепт DPICM (dual-purpose improved conventional munition) двонаменска побољшана конвенционална муниција за противоклопну борбу.

Највећи део производње муниције ДПИЦМ догодио се између 1970-их и 1990-их. Ово је укључивало гранате за хаубице калибра 105 мм, 155 мм и 203 мм, као и артиљеријске ракете калибра 227 мм које се могу испаљивати из лансера М270 (МЛРС) и М142 (ХИМАРС)

Сваки пројектил садржи у себи 48 бомбицеаМ42/М46 са упаљачем за самоликвидацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *