ПРВО ДОКУМЕНТОВАНО УНИШТЕЊЕ БРИТАНСКЕ ХАУБИЦЕ АС-90 У УКРАЈИНИ! ВИДЕО

На друштвеним мрежама појавио се снимак у коме се наводи да је ово прво документовано уништење британске самоходне хаубице АС- 90 Bravehart.

Оно што је занимљиво јесте импресивна величина кратера који је настао после експлозије хаубице.

Претпоставка је да је ово артиљеријско оруђе уништено вероватно крстарећом ракетом или тактичком балистичком ракетом, мада искључено није и да је у питању авио -бомба.

АС-90 Б

Зачеци развоја ове британске самоходне хаубице сежу у 1981. годину прошлог века. Пројекат британске хаубице завршен је 1985. године, а прва оперативна тестирања започела су 1992. Званично 1995. године првих 179 примерака је уведено у оперативну употребу британске армије. Званични назив ове хаубице је VSEL Bravehart.

Ово артиљеријско оруђе има цев дужине 52 калибра. Домет ове хаубице је 32.000 м. Маса хаубице је 45 тона. Брзина гађања је 3 гранате за 10 секунди, а за дуготрајну артиљеријску припрему време испаљивања је ограничено на интервал две гранате у минуту. Оруђе опслужује 4 до 5 послужилаца. У оклопном возилу смештена је 31 граната, а додатних 17 граната налази се у задњем делу возила. Ова британска хаубица опремљена је инерцијалним системом навигације, опремом за мерење почетне брзине пројектила. Највећа брзина кретања је 57 км/х, а радијус кретања је 350 км.

Сваки британски артиљеријски пук о организационом смислу има по четири батерије са по осам артиљеријских оруђа.

Тактичко технички подаци АС-90 Bravehart

Калибар: 155 мм

Дужина цеви 52 калибра

Маса оруђа 45 тона

Домет 32 км, са модернијом муницијом до 40 км

Број граната 48

Хаубица монтирана на гусеницама

Димензије: дужина 9,9 м, ширина 3,4 м, висина 0,4 м

Брзина по путу 55 км/х, максимални радијус 370 км/х

Посада: 5 чланова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *