ПРВИ БИВШИ СЛОВЕНАЧКИ ТЕНК М-55С У УКРАЈИНСКИМ РУКАМА УНИШТЕН У ЛУГАНСКОЈ ОБЛАСТИ: Погодио га артиљеријски пројектил Краснопољ! ВИДЕО

Украјински тенк М-55С који је крајем октобра прошле године донирала Словенија у оквиру пакета војне помоћи је уништен.

Ово је иначе прво документовано уништење бившег словеначког тека који је прво био део 47. механизоване бригаде, да би онда био уступљен 67. механизованој бригади украјинске војске.

Како се наводи овај тенк је уништен од стране руске војске недалеко од Кремине у Луганској области. У нападу на овај тенк кориштен је ласерски вођени артиљеријски пројектил Краснопољ калибра 152 мм.

Иако многи нису веровали да је у питању бивши тенк словеначке војске, упоредна анализа снимака је доказала да се ради о тенку М-55 С.

Подсетимо у циљу модернизације тенкова Т-55 које је иза себе оставила ЈНА после повлачења у доста лошем стању Словенија је одлучила да уз помоћ Израела модернизује тенкове Т-55. За то је извојено 30 оперативних тенкова плус још два која су претворена у школске тенкове. Порјекат је трајао од 1995. до 2002. године када су ти тенкови ушли у оперативну употребу у стаставу 74. окмб ( оклопно механизованог батаљона) “Клешчмани” који се налазио у Марибору. Тенкови су остали оперативни до 2006. године када је почело њихово постепено повлачење из оперативне употребе и складиштење у Пивки, где су самовали од 2010. године. Један тенк М-55С купио је Бангладеш, један је завршио у војном музеју у Пивки, а преосталих 28 тенкова заједбно са муницијом и два школска тенка пребачени су возом до Словачке, а онда право у Украјину. Ови тенкови по први пут виђени су крајем новембра и почетком децембра код Харкова у саставу ноформиране 47. механизоване бригаде украјинске војске.

Ти тенкови су неколико пута виђени у Донбасу близу фронта у демонстрационој вожњи, али се никад нису укључивали у борбу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *