ПОСЛЕДИЦА НАПАДА НА ЛУКЕ РЕНИ И ИЗМАИЛ: 50 БРОДОВА УСИДРЕНО НА ДУНАВУ ИЗМЕЂУ УКРАЈИНЕ И РУМУНИЈЕ

Изненадни масовни напад дроновима камиказама и крстарећим ракетама на луке Рени и Измаил, једина два лучка постројења која су тек од скоро мета напада Русије указују да се сукоб и рат полако сели на реку Дунав.

Прича о селењу рата на Дунав датира од почетка априла прошле године, када је Русија вршила интензивну обуку за извођење масовног хеликоптерског десантна на луку Рени и њено заузимање, али се од тих планова одустало када је постигнут Житни дговор који је 20. јула 2023. суспендован и уведена тотална блокада украјинског дела црноморске обале.

Преко 50 теретних бродова тренутно је усидрено у реци Дунав између Украјине и Румуније, а већина чека да се луке Рени и Измаил у Одеској области Украјине поново отворе за испоруку жита након што су у недељу увече претрпели бројне ударе руских дронова Шахид-136.

Лука Рени има статус речне и морске луке. Налази се у југозападном делу Украјине, на споју украјинске, румунске и молдавске границе, и на раскрсници четири транспортна коридора: Критског, Евроазијског и Црноморског коридора, а спаја чак четири вида саобраћаја друмски, железнички, речни и поморски.

Лука Рени је иначе велика транспортна чворна тачка на обали Дунава -украјинска страна, а која уско повезује морски, речни, железнички и моторни саобраћај. Лука се налазина 101 км удаљена од ушћа Дунава у Црно Море и са њим је повезана преко два канала „Дунав – Црно море” и Сулинског канала. Дубина у близини пристаништа достиже 7,5 метара, што омогућава пловидбу бродовима са газом погодним за овакве канале.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *