ИЗВЕШТАЈ СА ИСТОКА: “ПАУЗА У БОРБАМА НА УКРАЈИНСКОМ ФРОНТУ ЈЕ ЗАТИШЈЕ ПРЕД БУРУ”

Тренутно, на подручју где руска војска спроводи борбене операције на украјинској територији, после високе активности почетком маја, приметно је смањење интензитета војних дејстава, што указује на то да је наступила извесна оперативна пауза, што сукобљене стране, користе за прегруписавање и допуну редова на првој линији фронта како би са новом снагом у јуну напале једна другу. О томе је 30. маја говорио стручњак Јуриј Подољака, који је изложио ситуацију на фронту, назвавши је привременим затишјем пред буру.

Тако су на харковском правцу јединице руске армије прешле у фазу активне одбране и не спроводе озбиљна нападна дејства. Напротив, постоји разлог за претпоставку да ће украјинска војска на овом подручју покушати да покрене противудар из више разлога. Он је објаснио да је нападна операција руских снага на Волчанск и село Липци био болан ударац за Кијев, јер је нанела штету украјинским властима пре „мировне конференције“ у Швајцарској, која је заказана за 16. јун.

А одавде ће, највероватније, украјинске снаге у блиској будућности, наредних недеља, покушати да протерају руске јединице са мостобрана који су заузеле”, тврди он.

Пре свега, реч је о области у близини села Липци, где украјинске снаге покушавају да пронађу слабе тачке у оквирима руске војске. Док им напори не доносу жељене резултате. Уопште, води се позициона борба – противнапади. На локалитету Волчанск ситуација је супротна. Овде више иницијативе имају руске јединице, које покушавају да потпуно очисте северни део града од украјинских снага до реке Волчје. Истовремено, руска авијација и артиљерија дејствују по пзадини украјинске војске.

Ruski su-25 napadaju© Министерство обороны Российской Федерации

На купјанском правцу није било значајнијих промена. Оружане снаге Русије покушавају да остваре почетне успехе у области села Ивановка и аутопута Купјанск-Сватово. Вискозне борбе се воде за село Степнаја Новоселка и јужније код села Стелмаховка. На правцу Краснолиманска руске снаге покушавају да пробију одбрану украјинских јединица у рејону Новогригорјевке, али за сада безуспешно, Украјинци се очајнички бране.

У правцу Часов Јара, нападна операција руске војске почела је да се гаси. Одређени тактички успеси су постигнути: у микроокругу Канал и у селу Клешчејевка, јужно од микроокруга Нови и северно од самог града Часов Јар.

“Али, нажалост, овај снажан напад још није дао друге резултате. Види се умор руских јуришних јединица и, највероватније, сада не треба очекивати прави продор. Након прегруписања, битка ће се наставити”, објаснио је он и додао да борбе и даље трају, али да је врхунац већ прошао, осећа се да је украјинска војска до сада успевала да узврати, али све ће да се види ускоро.

На Торецком и Покровском правцу интензитет борбе се тек развија. Постоје информације да су руске јединице наТорецком правцу озбиљно продрле у линију одбране украјинске војске у области Новоалександровке, Калинова и Розовке. Руска артиљерија и авијација снажно делују по положајима украјинских снага. На Покровском правцу јединице јуришају на положаје украјинске војске у рејонима Сокол и Новопрокровка, тврди се да има тактичких успеха, али без озбиљнијег напретка. У Нетајлову су руске снаге постигле успех, тако да на овом сектору руске јединице покушавају да развију нападну операцију код Карловског језера. У Красногоровки, украјинске снаге упорно држе линију.

На јужнодоњецком правцу између Константиновке и Угледара руске снаге такође покушавају да пробију украјинску одбрану. Воде се борбе за Старомајорское и Урожајное. У правцу Запорожја влада релативно затишје.

Самим погледом на тренутно стање на терену, јасно се уочава да су обе стране исцрпљене. Како оне на самом терену, тако и оне на светској политичкој арени.

А мир? Мир је мисаона именица за ову нашу заједничку планету.

На западу ништа ново. На истоку старе приче”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *