АРИТЉЕРИЈА И РАТ У УКРАЈИНИ: САМОХОТКЕ ИЛИ ВУЧНА ОРУЂА У БОРБЕНИМ ДЕЈСТВИМА- Узрок губитака

Пре нешто више од годину дана кренуло је интензивно снабдевање Украјине западним артиљеријским системима пре свега америчким вучним хаубицама М777 које су осим САД донирале Аустралија и Канада, затим ту су самоходне хаубице М-109, АС-90, ПЗХ-2000, пољски Краб.

Совјетска оруђа вучна и самоходна, као и самоходне вишецевне ракетне ланскере ХИМАРС овде ћемо укратко споменути.

Према доступним подацима до маја месеца 2023 Украјина је добила 390 артиљеријских вучних оруђа и 440 самоходних топова-хаубица, од чега највећи удео међу вучним оруђима припада америчким хаубицама М777 док се остало на односи на вучно оруђа француског порекла калибра 155 мм и нешто британско-америчког 105 мм.

Фото: Принтскрин Твитер

Удео губитака када се гледа размера је више у корист вучног оруђа, а највећи проценат је уништен управо употребом дронова камиказа, као на пример: Ланцет и Зала које руска војска користи у гађању самосталних ватрених једница, или батерија које немају адекватну противдроновску или ПВО заштиту, што се наметнуло као императив.

Као императив да би савремено средство могло да преживи у борбеним дејствима кључан фактор је мобилност.

Да би се избегла пристрасност или аутор оптужио за русофилију као кључни извор узет је “Орикс”, сајт истраживача из Холандије, који наводи губитке у Украјини руске и украјинске стране, а које наклоњени Русији сматрају необјективним и пристрасним.

Шта каже Орикс?

Према њиховим подацима, највећи удео међу губицима је код вучне артиљерије, хаубице које немају мобилност које су померају и представља изазов за брзо померање и премештање на резервни ватрени положај.

Према Ориксу од 152 вучне хаубице 155 мм, трећина је оштећена или уништена.

Оно што је интересантно јесте да је руски удар на највећи број украјинских артиљеријских оруђа дошао, када су хаубице, било вучне или мобилне, кориштене као статична средства на бојном пољу.

Односно, дуготрајно кориштење једног ватреног положаја, најчешће неуређеног и затрпаног чаурама.

Анализа свих погођених оруђа, говорила је да су оруђа на једном положају остајала довољно дуго да су артиљеријски радари откривали положаје, вршили осматрање и онда у погодним тренуцима, слали дронове камиказе који су погађали артиљеријска оруђа.

На мети дронова камикза били су и самоходни системи.

Удео уништених је био већи код оних који су кориштени као самоходне ватрене тачке. Највећи број уништених је хибрид мешавина јужнокорејске К-9 и британске АС- 90 која се серијски израђивала у Пољској.

Удео уништених хаубица се креће од 18 до 21 посто.

Од 180 испоручених око 36 оруђа је уништено.

Према статистичким подацима од краја јануара 2022., размера снага у Донбасу у артиљерији била је у корист Руса.

Према обавештајном извештају украјинске војске од 9. јуна 2022, Русија је на истоку Украјине имала предност 20:1 у артиљеријским оруђима и 40:1 у артиљеријским гранатама.

Двадесетак дана касније та размера је повећана на 30:1 и 50 на према један.

Украјински командант артиљерије је рекао да је њихов највећи проблем бројчани однос који је 7 према 1.

Значи на 7 руских оруђа долази једна украјинска хаубица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *