ПРВИ ФА-50 ПОРУЧЕНИ У ЈУЖНОЈ КОРЕЈИ, СТИГЛИ У ПОЉСКУ, ВИДЕО

Credit: Polish Ministry of National Defense

Прва два лака борбена авиона ФА-50 стигла су у Пољску 9. јула у транспортном авиону Боинг 747-400Ф у власништву Кореан Ера.

Како је објављено у часопису Дефенс 24 (Defence24), они ће вероватно бити испоручени на склапање и накнадну службу у 23. бази тактичке авијације која се налази у Мињск Мазовјецку (Mińsk Mazowiecki).

Званично, ФА-50 би требало да буде приказан на аеромитингу у Радому крајем августа, показујући могућности нових авиона у ваздуху.

Пољска је прошле године наручила 48 ФА-50 из Јужне Кореје. Првих 12, названих Гап Филер (Gap Filler), „су верзија Блок 10 са веома скромним борбеним способностима“, али способна да обавља мирнодопске задатке контроле ваздушног простора.

Планирано је, да се првих 12 авиона распореди у Пољској до краја ове године и замени ловце МиГ-29 који су одатле повучени (и предати украјинској војсци). Следећих 36 авиона ФА-50, ће бити унапређена ПЛ верзија (Блок 20) и добиће широк спектар високопрецизног оружја и AESA радар. После 2028. године, првих 12 авиона такође мора бити надограђено на ПЛ стандард.

Како је недавно наведено у пољској штампи, хитна куповина ФА-50 била је потребна због дугог чекања на испоруку новоизграђених Ф-16: они ће бити спремни тек после 2028. године. Истовремено, авиони МиГ-29, које су требали да замене ловци Ф-16, већ су предати Украјини.