ПРЕ 36 ГОДИНА ИРАЧКА РАКЕТА УСМРТИЛА ЈЕ 37 МОРНАРА НА ФРЕГАТИ У ПЕРСИЈСКОМ ЗАЛИВУ

Фото: Принтскрин Јутјуб

На данашњи дан пре 36 година ирачки пилот са борбеног авиона Мираж Ф-1 лансирао је протвбродску крстарећу ракету АМ-39 Егзосе на маеричку фрегату класе Пери УСС Старк у Персијском заливу.

У овом нападу страдало је 37 америчких морнара.

Багдад, који је тада био у одличним односима са САД изразио је жаљење због погибије америчких морнара и навео да се то догодило грешком јер је пилот на Миражу Ф-1 заменио америчку фрегату за ирански ратни брод. Вашингтон је био прихватио то извињење и утврдио следеће да је Иран одговоран био за смрт америчких морнара.

Иначе Ирак је у свом наоружању имао 91 амерички авион Мираж Ф-1. У питању је био авион Мираж Ф-1ЕО једносед. Ирак је имао и 15 двоседа у верзији БQ који су кориштени над Персијским заливом за ловачке и јуришне задатке. Највише су се истакли у потапању иранских танкеера око рафинерије на острву Карг.

„Никада нећемо прихватити да Иран диктира услове под којима ће бити кориштене виталне поморске линије у Персијском заливу“, изјавио је после ове трагедије тадашњи амерички председник Роналд Реган и нагласио да неће никада допустити да поморске линије падну под контролу Совјетског Савеза. Убрзо присуство америчких бродова у Персијском заливу подигнуто је са 6 на 9 пловила.

Уследио је још низ инцидената у наредне две године све до 1989 године, када је настала кулиминација са обарањем иранскох путничког авиона над персијским заливом.