ПОГЛЕД: Зашто Москва испоручује С-400 Белорусији! Да ли Минск постаје бастион за заштиту западних граница Русије?!

Фото: Принтскрин Твитер

Испорука друге транше ПВО система С-400 указује да се белоруска и руска војска унификују и постају једниствен снаге, посебно од када ће Минск постати нукеларна сила с обзиром да ће белоруске ракетне снаге и јуришна авијација користити тактичко нуклеарно оружје.

Са испоруком система С-400 обе земље формирале су јединствени центар ПВО , али и раног откривања и упозоравања.

Фото: Принтскрин Твитер

„У оквиру савезне државе постоји споразум о заједничкој заштити граница, а Русија може сваку врсту оружја дислоцирати у другу, у Белорусију уз њену сагласност, тим пре кад постоји јединствени систем ПВО“, написао је пре пар година бивши амбасадор у Белорусији Срећко Ђукић.

Ђукић пише у својој књизи о Белорусији да та земља остаје препрека на стратешком потезу од Балтика до Црног Мора, као и од Централне Европе до Москве.

„У самој Белорусији постоје две радио -локационе станице за управљање нуклеарним подморницама у Виленајки и за интерконтиненталне ракете „Волга“ смештене у белоруским мочаварама још из совјетског времена. За њих Русија ништа не плаћа (замена за отписане руске кредите у време Јељцина) и није подвргнута било каквој белоруској контроли и ограничењима.“

Ђукић је у својим белешкама док је био амабасадор у Белорусији навео да је Русија имала жељу да на територији Белорусије отвори још једну авио базу.

Отуда и руско схватање Белорусије као изузетно важног војног фактора и ослонцу. Управо то је довело да Русија кад је избио рат у Украјини и скоро па отворени конфликт са НАТО пактом формирање моћне авио групације која треба да буде претња НАТО. Управо се сад то и дешава. Као што је Ђукић наводио да се означавају Барановичи, Магулишчи и Лиде, фигурирају два Барановичи у централном делу Белорусије и Магулишчи где је Русија разместила била ловце МиГ-31К носаче хиперзвучних ракета типа Кинжал, и летеће радарске станице А-50У.