ОПЕРАЦИЈА УНА-95, СИТУАЦИЈА НА ФРОНТУ 17. И 17/18. СЕПТЕМБАР 1995. ГОДИНЕ

Распоред снага ХВ и ВРС 18. септембра 1995. године

Лични осврт, Пише: Данко Боројевић

Убрзо по завршетку операције Маестрал, осокољено успешном операцијом политичко руководство Хрватске покренуће операцију у Поуњу. Та операција позната као Уна-95, показаће се брзоплетом и погрешно изведеном, која ће проузроковати тежак пораз ХВ после операције Олуја.

СТАЊЕ НА ПОЛОЖАЈИМА ВРС 17. СЕПТЕМБРА 1995. ГОДИНЕ

Команде јединица 1. КК пратиле су ситуацију на терену, знало се да се могло очекивати борбено деловање снага ХВ у рејону Поуња. Командант ОГ-10, још 13. августа 1995. године обавестио је потчињене јединице о могућим активностима снага ХВ према јединицама ОГ-10 у том рејону.

принтскрин јутјуб

Предњи крај јединица ОГ-10 протезао се мањим делом копном од села Будимлић Јапра до села Доња Блатна, а већим делом десном обалом река Уна и Сава од села Блатна до села Трстенци. Јединице су се налазиле у својим зонама и рејонима одбране према раније добијеним задацима. Команде јединица вршиле су обилазак јединица, издавале допунска наређења за извиђање и утврђивање положаја, док су припадници јединица нагласак дали на инжењеријском уређењу својих положаја у зонама одговорности.

У долини река Уна и Сава магла је била доста густа и ниска, због чега је видљивост била смањена на 50 м. Магла се дизала после 12:00 часова, при чему се видљивост појачавала на 200-300 метара, али почетком сумрака, већ око 17:00 часова, густина магле се поново појачавала и смањивала се видљивост.

Река Уна, пример густине магле у јутарњим часовима, око 09:00 часова (фото Данко Боројевић)

Због ограничених временских услова осматрање бојишта и активности ХВ, на хрватским обалама Уне и Саве, било је изузетно отежано, а већи део дана онемогућено, осим ослушкивања звучних ефеката.

На основу скромних, на овај начин прикупљених података, као и обавештајних података (активности радио прислушних група на Козари и Врановцу), закључено је да су појачани покрети припадника ХВ у односу на претходни дан. Посебно су уочени чешћи покрети моторних возила, оклопно-маханизованих снага, као и већа бука средстава борбене технике. Могао се чути и интензивнији разговор војника ХВ. Ово се посебно уочавало на прилазима реци Уни у селима Козиброд и Волиња у Хрватској Костајници, селу Слабиња, Хрватској Дубици и Јасеновцу. Такође су примећени извиђачи ХВ на Уни у рејону села Матијевићи (Двор на Уни), села Козиброд, моста на Уни у Костајници, селу Баћин и у рејону села Млаке.
Било је јасно да се нешто спрема, стога је командант ОГ-10 упозорио да све команде, јединице и припадници додатно појачају будност на положајима на Уни и Сави, због ограничене видљивости и појачане активности ХВ.

СТАЊЕ НА ПОЛОЖАЈИМА ХВ 17/18. СЕПТЕМБРА 1995. ГОДИНЕ

Маршевање артиљеријског дивизиона 16. трбр ХВ из Бјеловара према Новској директно на ватрене положаје почело је иза поноћи 17./18. септембра у 03:30 часова. Ватрене положаје артиљерија запоседа у раним јутарњим сатима 18. септембра и око 09:30 било је спремно за артиљеријску припрему напада. Артиљерцима 18. топничког дивизиона било је лакше извршити задатак и заузети ватрене положаје, јер су на новљанско-новоградишком рејону већ били у борбеној готовости.

принтскрин јутјуб

Извиђачко-диверзантске јединице ХВ, користећи густу маглу и ноћ, услове ограничене видљивости, непримећено су, гуменим чамцима прешли Уну у ноћи 17/18. септембра 1995. године у приградском насељу Туњице (низводно од Новог Града), у рејону
села Грдановац у рејону Козарске Дубице (западно према селу Шпиља на ушћу Бињачке у Уну). На тим положајима остали су у току ноћи са задатком да почетком општег напада ХВ омогуће остварење мостобрана на десној обали Уне, а затим да прихвате снаге 1. гбр и 2. гбр, прошире мостобране, уведу свеже снаге и наставе напад на правцима: Нови Град-Приједор-Костајница-село Кнежица-Приједор и Козарска Дубица-село Божић-Моштаница-планина Козара (Мраковица).

наставак следи

За израду текста коришћена је следећа литература:

Данко Боројевић, Драги Ивић, Војска Републике Српске, 12. мај 1992. године-31. децембар 2005. године, СРВЧ, Београд, 2014,

Магазин Видовдан, Данко Боројевић, Драги Ивић, Отровни ујед шејтанових мамби, 31. јул 2011,

 Данко Боројевић, Уна-95, одбрана Републике Српске 1995. године, ауторско издање, Београд, 2023.

General Janko Bobetko, Sve moje bitke, treće izdanje, vlastita naklada, Zagreb, 1996,

Милан Х. Гулић, Последњи дани Крајине – Република Српска Крајина између Бљеска и Олује, Институт за савремену историју, Београд, Војнодело 2/2007,

Balkan Battlegrounds: A Military History of the Yugoslav Conflict, 1990-1995,

Holbrook, Richard, Završiti rat, Sarajevo 1998,

Душан Кукобат, Бојан Димитријевић, 2. крајишки корпус Војске Републике Српске, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Бања Лука, 2019.

Драгослав Илић, Марко Јанковић, Милена Михаљевић, Борис Радаковић, Предраг Лозо, Мирко Цвијановић, Неђо Малешевић, Душан Павловић и Јовица Рудић, Република Српска у Одбрамбено-отаџбинском рату, историјски преглед, друго измењено издање, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Бања Лука, 2018,

Davor Marijan (Hrvatski institut za povijest, Zagreb UDK 355.42 (497.5-3 Bjelovar) Izvorni znanstveni rad Primljeno: 31. 1. 2008.), Zborno područje Bjelovar u operaciji Una, scrinia slavonica 8 (2008),

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade, 2. grb Gromovi u akciji „Una-95“, Ponedjeljak, rujan 19th, 2016,