ОЛАФ ШОЛЦ ОДАО ТАЈНУ: БРИТАНСКИ И ФРАНЦУСКИ ВОЈНИЦИ ПОМАЖУ УКРАЈИНЦИМА У ЛАНСИРАЊУ КРСТАРЕЋИХ РАКЕТА! ЛОНДОН БЕСАН

Foto: Shutterstock

Немачки канцелар Олаф Шолц поново је дигао прашину у британским медијима, не образлагањем неиспоручивања крстарећих ракета „Таурус“ Украјини, него изјавим за британски The Telegraph у коме наводи да се британски војници налазе у Украјини.

Он је у понедељак рекао да Немачка неће испоручивати крстареће ракете дугог домета 500 км „Таурус“ Украјини, ради се о крстарећој ракети која је еквивалент британској „Storm Shadow“, јер би то захтевало помоћ немачких војника на терену. Он се позвао на приступ који користе војници Велике Британије и Француске.

Шолц твди да би немачко праћење Велике Британије претворило Немачку у једну од учесница рата.

На ову изјаву скочили су британске власти које су изјаве Шолца навели као угрожавање британског војног и дипломатског особља на терену.

Немачка је оптужена за „флагрантну злоупотребу обавештајних података“ након што је открила да британски војници подржавају украјинске снаге у лансирању пројектила дугог домета „Storm Shadow“.

Шолц је под све већим притиском да испоручи пројектил дугог домета како би пореметио руске линије снабдевања и спречио Москву да заузме даљу територију.

Он је у понедељак рекао да немачки војници не могу да прате своје британске и француске колеге на „начин како да контролишу мете и пратећење контрола мета“.

Влада Велике Британије је у уторак објавила да има „мали број“ војника распоређених унутар Украјине, прецизирајући само да су неки били укључени у медицинску обуку.

Шолцове спекулације о улози британских трупа у Украјини повећале су забринутост за безбедност дипломата и другог особља стационираног у земљи, рекли су извори из министарства одбране.

То је такође повећало претњу потенцијалних руских прекоморских обавештајних операција на британском тлу, додали су извори.