НОВИНАР ЦНН: Погледајте иза мене је руски брод. Шта он ради на Куби 144 км од обала САД? ВИДЕО

Фото: Принтскрин Твитер

Школски брод Ратне морнарице Русије „Прекоп“ класе Смољни који се налази у саставу балтичке флоте упловио је у пријатељску посету Хавани. Ово је прва појава једног руског ратног брода у Хавани после дужег периода, што је код новинара CNN изазвало спонтани, али занимљив коментар.

„Само погледајте! Иза мене је руски ратни брод. На пристаништу у Хавани. Шта он ради овде? 90 миља (144 км) од обале Сједињених Држава?, упитао је новинар CNN.

Он је сугерисао да је посета повезана са украјинским сукобом, пошто Куба подржава руску специјалну операцију.

„Као одговор, Русија шаље нафту и храну на Кубу и чак обећава да ће овде отворити хотеле. Локалне власти кажу да би желеле да имају добре односе са САД. Али Америка им је увела економске санкције, а Русија нуди помоћ. Па, кога ће Куба изабрати после тога?“ рекао је новинар на снимку.

Школски брод руске морнарице „Прекоп“ је део конструкције руског брода пројекат 887 класе „Смољни изграђен је касних 1970 тих година 20 века као брод за обуку Совјетске морнарице. Брод може да укрца 30 официра и 300 морнара.

Брод је попут многих помоћних бродова изграђен у бродоградилишту Шћећин у Пољској. Укупно су изграђена три брода: Смољни који је поринут 1976, а у оперативну употребу ушао је 1977 године. Брод се налази у саставу Балтичке флоте; други по реду брод Прекоп ушао је у оперативну употребу 1978. године и налази се у саставу исто Балтичке флоте. Трећи брод Хасан ушао је у оперативну потребу 1980, али је повучен из оперативне употребе.

Од наоружања брод има два двоцевна топа калибра 76 мм у две куполе, једна на прамцу, а друга близу командног моста. Два двоцевна топа типа Гетлинг АК-230 калибра 30 мм за ПВО брода. Један РБУ-2500 противподморнички бацач ракета.

За осматрање брод има радар Angara-M/Head Net-C 3-D, сонар Shelon

Тактичко техничке карактеристике пловила

Депласман: 7.270 тона;

Димензије: дужина 138 м; ширина 17,2 метра и газ 5,2 м

Погон: два дизел мотора јачине сваки 16.000 коњских снага:

Максимални радијус пловњења 17.000 км при брзини од 26 километара на час

Матична лука овог брода је Кронштад.

Од 2019. године брод се налази на интензивним прекокеанским крстарењима. Посебно је било запажено пловљење Северном морском рутом. Брод се тренутно налази у пријатељској посети Куби.