НОВИ ДЕТАЉИ ОКО СЛОВЕНАЧКЕ НАБАВКЕ ПВО СИСТЕМА ИРИС-Т: Купују се две ракетне батерије са радаром! Цена сваке ракете 1,2 милиона евра

Foto: Shutterstock/Sergey Kohl

Словеначки медији су пре неколико дана објавили да је на самиту министара одбране 31 чланице НАТО који се одржао у Бриселу саопштили да ће та држава наставити улагање у набавку савременог наоружања и да ће у оквиру тог процеса издвојити нешто мање од 200 милиона долара за набавку савременог ПВО система ИРИС-Т.

Како сазнаје словеначки портал 24ur.com министар одбране Марјан Шарец потписаће меморандум на самиту НАТО у Виљнусу јула ове године о набавци ракетног система немачке производње.

Према информацијама овог портала, Словенија ће прво набавити једну батерију система Ирис-Т. Ово у основи укључује три компоненте, све засноване на немачким МАН осмоточкашима.

Тактичко-оперативни центар, радар и четири лансера. Оперативни центар је опремљен компјутерима за контролу пројектила и праћење дешавања на бојном пољу. Камион са радаром прати небо. Може да открије авионе и хеликоптере до 120 километара, а ракетне пројектиле на 60 километара.

Foto: Shutterstock

Затим су ту ракетни лансери. Четири камиона стану у једну батерију, а на сваки је монтиран контејнер са осам пројектила способних да погоде циљеве удаљене до 40 километара и високе до 20 километара.

За све наведено Словенија ће платити нешто мање од 200 милиона евра. Свака ракета коштаће око 1,2 милиона евра. У будућности, међутим, земља би желела бар још један, ако не и два таква система.