СЛОВЕНИЈА КУПУЈЕ ДВА РАКЕТНА СИСТЕМА ПВО ИРИС-Т: Пројекат „Заштита европског неба“!

Foto: Shutterstock

У петак 16. јуна завршен је дводневни састанак министара НАТО пакта. Међу учесницима био је и словеначки министар одбране Марјан Шарец, који је најавио да ће Словенија која схвата значај важности инвестиција у одбрану од 2 посто БДП дали кључни задатак набавке нових ПВО система.

Словеначки утицајни медији Дело наводи да у циљу ових инвестиција Министарство одбране планира куповину новог ПВО система, јер Словенија тренутно од 2013. када је повучена из оперативне употребе батерија ракета Роланд нема адекватан ракетни систем ПВО за одбрану територије. Осим преносних ПВО система типа „Игла“, који су фактички неупотребљиви.

Према незваничним информацијама на које се позива „Дело“ Словенија је у завршној фази договора о куповини два Немачка ПВО система ИРИС-Т, који се лансира са теретног возила, ракете су ГПС вођене и могу да погоде циљ на максималној висини од 20.000 метара

Уговор је процењен на око 200 милиона евра могао би да буде закључен за неколико недеља, преноси Дело.

„Набавка система ПВО или ПВО модула дефинисана је резолуцијом о општем дугорочном програму развоја и опремања Словеначке војске до 2035. године и средњорочном програму одбране Словеније 2023-2028“, наводи Министарство. Одбране објаснио је за Дело.

Истовремено, „Дело“ подсетило је да се Словенија 2022. придружила немачкој иницијативи за јачање европског стуба у комбинованој ваздушној и противракетној одбрани НАТО-а кроз иницијативу „Заштита европског неба“.

У оквиру пројекта, коме се октобра 2022. придружило 17 земаља, земље би требало да заједнички набаве нове системе наоружања, који ће им помоћи да јефтиније успоставе противваздушну одбрану територије.

Према писању листа, Немачка је послала два система ИРИС-Т у Украјину, а према украјинском Министарству одбране, ефективност ракета је премашила очекивања са 100% ефикасности.

Foto: Shutterstock

Ракетни систем ПВО ИРИС-Т

Ракетни систем ИРИС-Т који производи Deihel-BGT Defence, неки наводе за овај систем да је побољшани патриот. Израђује се у две верзије земља-ваздух верзија СЛ и верзија ваздух-ваздух верзија ИР. Систем је био замишљен као секундарни елемент ПВО, али рат у Украјини и донација четири ова ракетна система украјинској ПВО утицала је да овај ракетни систем постане примарни извор одбране Кијева заједно са ПВО систем Патриот.

Ракетни систем ИРИС-Т био је први јасан знак да европски део НАТО чланица није баш претерано задовољан са америчким погледима на развој ПВО, као и да америчка и израелска технологија нису свемогуће, а и Американци се у случају НАСАМ ослањају на Норвежане.

Верзија коју би требала да добије Словенија има домет према једнима 20, а према другим изворима 30 км. вођење је ИЦ и терминално у завршној фази (Приказивач ХУД у командној кабини) и ИЦ претраживачем у бојној глави. Пројектил има одличне летне способности.

Лансер на теретном возилу има контејнер са осма лансирних цеви. Вредност посла процењена је на 123 милиона евра.