СЛОВЕНИЈА ИСПОРУЧИЛА УКРАЈИНИ БОВ М-86 И БОВ-3: Ветеран југословенских ратова и криза стигао на источни фронт!

Словеначки медији објавили су информацију да је та држава у оквиру војне помоћи Украјини испоручила 26 лаких оклопних возила БОВ -М86 и БОВ-3 противавионац са троцевним топом калибра 20 мм као и још три додатна борбена возила пешадије БВП М-80 које је та земља наследила из арсенала бивше ЈНА.

Како пишу словеначки медији нова испорука наоружања чинило је 20 лаких оклопних возила БОВ М-86 ВП са митраљезом калибра 12,7 мм, 6 БОВ -3 у противавионској верзији са троцевним топом М-55 калибра 20 мм који су наслеђени из арсенала ЈНА после одласка војске из те бивше југословенске државе.

БОВ-3
Foto: Andrej Mlakar

БОВ М-86ВП користила је Војна полиција Словерначке војске, док БОВ -3 користио се у једнициама ПВО, али су касније та возила повучена у стратешку резерву после доласка Валука и касније ЈВЛТ када су проглашена неперспективна.

Такође Украјини су послата и 3 БВП (борбена возила пешадије) поред 35 већ испоручених што значи да је Украјини предато 38 БВП М-80 који су били једана од првих серија борбених возила пешадије домаће производње са мотором Хиспано суиза ХС-115, као и нова пошиљка дронова.

Борбена оклопна возила БОВ настала су као пројакт бише југословенске наменске индустрије за лаким оклопним возилима за различите задатке од војнополицијских, противоклопних, санитетских, као и за ПВО механизовених пешадијских јединица.

У јавности су постали популарни крајем 1980 тих година 20 века када су на простору Косова и Метохије сузбијали насилне албанске демонстрације, а са избијањем крзие и грађанског рата видљиви су били стално на фронту од Љубљане до Приштине.

Ова оклопна возила и дање се налазе у војскама и полицијским једницама земаља бицше СФРЈ, с тим што их Србија има највише.

Оно што је занимљиво јесте и да је решено одакле су се Заставини топови М-55 које је користила ЈНА нашли у Украјини у околини Одесе за пресретање и обарање руских дронова -камиказа. Судећи прма натписима словеначких медија, та држава је испоручила вишак наоружања.

Од почетка рата у Украјини Словенија је интезивно помагала војно Украјину па је тој земљи од јесени 2022 послала 28 тенкова М-55С, затим 20 лаких оклопних возила Валук, лака оклопна возила Хамви, паницре, шлемове, санитетски материјал, а помагала је обуку украјинских војника.

Последња у низу испорука словеначке војне опреме Украјини је и војни дрон Белин, домаће производње и то шест комада који су су постали део словеначке војске 2015. године. Словеначка војска је ове дронове купила од фирме  C-Astral . Вредност дронова се према тадашњој процени кретала од 100.000 до 300.000 долара.

Дрон је опремљен напредним системом за прикупљање података који омогућава прецизно мапирање и прикупљање информација у подручјима која су тешко доступна или опасна за људске операције. Белин има камеру високе резолуције и термални сензор, због чега га је Словенија често користила као незаобилазно помагало у потрази за несталим особама или спасавању у случају елементарних непогода. Белин се покреће електромотором и лети брзином од 30 метара у секунди, односно 108 километара на сат, а има домет већи од 40 километара.

Лети на максималној висини од 5.000 метара, дугачак је нешто мање од метра, а има распон крила нешто више од два метра. Дрон није наоружан и намењен је искључиво за извиђање. Има висок степен аутономије и може аутоматски да изврши мисију.

2 коментара на “СЛОВЕНИЈА ИСПОРУЧИЛА УКРАЈИНИ БОВ М-86 И БОВ-3: Ветеран југословенских ратова и криза стигао на источни фронт!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *