УКРАЈИНСКА БЕЗПОСАДНА ПОВРШИНСКА ПЛОВИЛА ЗА НАПАД НА ЦРНОМОРСКУ ФЛОТУ! ВИДЕО

Један од главних адута у нападима на руске војне инсталације на Криму и бродове Црноморске флоте јесу безпосадна површинска пловила које је Украјина почела да користи још од септембра прошле године.

Ова беспосадна пловила, појавила су се у септембру прошле године близу Севастопоља када су се два пловила насукала на плажу близу Крима. Претпоставка је била да су се пловила нашла у извиђању Керчког моста и лучких инсталација на којима су били привезани бродови Црноморске флоте.

А онда уследили су први напади и кориштени су у детонирању близу бродова, нападима на лучке инсталације широм Крима, али и у провоцирању и пресретању осматрачких бродова.

Услед недостатка одговарајућих бродова пре свега крстарица, разарача, фрегата са чиме би се могли супроставити Црноморској флоти, тражила се одговарајућа замена. Иначе Украјина је изгубила 2014. скоро 80 посто пловила. То су покушали да замене мањим пловилма, што и није се показало као идеално решење.

Како рат мења нужде и навике, тако доноси и импровизације, а једна од њих су била безпосадна површинска пловила, које су свој бум доживеле 29. октобра у нападу на бродове црноморске флоте.

Руси тврдили да је унападу оштрећено једно пловило, миноловац, док су украјинци тврдили тада чак три од којих је једна ракетна фрегата и сви су погођени залетањем беспосадних површинских пловила.

Овај напад био је медијски толико експлатисан да је процењено да ова пловила су фактички елемент са којим украјинска морнарица може да оствари примат над руском у Црном мору и тиме елиминише њихову предност.

Како се наводило тада у медијској у кампањи, додуше мало преувеличано да ће ова беспосадна пловила заштити градове од крстарећих ракета које руси лансирају са површинских пловила. Према украјинским тврдњама флота оваквих пловила омогућиће да се разбије руска поморска блокада и да се одблокирају коридори за извоз житарица.

Украјинци у штурим информацијама о овом дрону наводе да ово безпосадно површинско пловило има аутопилот , видео подсистемима (укључујући ноћно осматрање), резервним комуникационим модулима и борбеном функционалношћу. У опрему укључени су трошкови земаљске, аутономне контролне станице, транспортних средстава и складишта, као и као и центар за обраду података.

Намена површинских беспосадних пловила како наводи Украјина је стратешко поморско извиђање далеко од обале и тиме учествује у обалском осматрању и јављању, праћењу трговачких бродова, одбрани база и супростављању поморским десантним операцијама.

Тактичко техничке карактеристике украјинског морског дрона

Димензије: дужина 5,5 м

Тежина: 1000 кг

Оперативни радијус 400 км, максимални радијус 800 км

Аутономија: до 60 сати

Тежина борбеног терета: 200 кг

Навигација: ГНСС, инерцијални, визуелни, видео пренос до 3 ХД видео стрима,

криптозаштита за 265 битно шифровање

Цена: 250.000 америчких долара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *