T-72M4CZ ЧЕШКА МОДЕРНИЗАЦИЈА ТЕНКА У КОЈОЈ СУ УЧЕСТВОВАЛИ ЧЕСИ, ИЗРАЕЛЦИ, ПОЉАЦИ И СЛОВЕНЦИ

Чешка Република још док је постојала као Чехословачка имала је јаке оклопне снаге у саставу Варшавског пакта. Пошто се распао Варшавски пакт велики број тенкова био је вишак. Такоше и застарелост. Једно од решења које се наметало пред Чехе била је модернизација тенкова. Међутим, како се се претње смањивале, а борбена оклопна возила точкаши постали модни крик сваке армије и сафари ратовање.

Чешка је бројну тенковску флоту свела у 2024 години на 30 T-72M4CZ који ће са приливом тенкова Леопард 2 А4 одлазити у дубоку резерву. Први Леопард 2А 4 прва три примерка од укпно 14 је стигло, а потенцијално Праг размишља да набави још 28 немачких тенкова Леопард 2.

Пут у модернизацију

Чеси су са амбициозним планом модернизације 522 тенка Т-72 које су имали у свом наоружању започели 1993 године. Прва сва прототипа произвео је ремонтни завод Vojensky Opravarensky Podnik VOP 025 Novi Jinčin. Први модернизовани тенкови појавили су се 1997. године на Сајму војне опреме и наоружања IDEX 1997.

Модернизација је обухватила три кључна подручја: ватрена моћ, заштита и мобилност. Обезбеђено је било 220 милиона америчких долара за модернизацију 250 тенкова, да би затим тај број после 2000. пао на 100, а онда се завршило само на 30 тенкова. Чеси су очекивали да ће НАТО потврдиити ту модернизацију остало је једнино велика вероватноћа поготка циља на даљини од 2 км са новом врстом муниције АПДСФС и ХЕАТ фирме Синтесија које је за 20 посто било ефикасније од старих совјетских граната. Проблем је био са ХЕАТ муницијом која је имала млу излазну брзину из цеви што је обезбђивало поготке на даљинама од 1.700 до 1.900 м.

У процесу модернизације VOP 025 Novi Jinčin осим 22 домаће компаније привукао и иностране фирме. Планом је било предвиђено да чак 70 посто делова буде израђено у Чешкој.

Електроника тенка

Споља гледајући нема никакве разлике између старији верзија Т-72 и T-72M4CZ, међутим тенк је високу прецизност поготка осим страндардног глаткоцевног топа 2А46М осим већ споменуте муниције обезбедио италијански СУВ Officine Galileo 14L3 TURMS-T, какв има уграђен и италијански тенк C-1 ARIETE, али време је показало да је то био најслабији фактор модернизације чешких тенкова. У питању је дневно-ноћни осматрачки систем са оптиком и сензорима који су тенку обезбеђивали тенку погађање у свим временским условима и положајима. Нишанџија има стабилисану термовизију друге генерације ARES који омогућава детњкцију циља на тенку на 4.000 м ноћу и 5.000 м дању, ласерски дањиномер и пренос слике до командира, тако да командир може да сам бира циљ или на наређење командира тенка. Велику помоћ је и корктор закривљености цеви који аутоматски преноси податке о отклону цеви у систем за управљање ватром. Командирова преископска довосона стабилисана направа има термалну камеру и способност предаје подтака о циљу нишанџији или да самостално користи топ. Балистички и контролни рачунар је исто интегрални део СУВ-а, прикупља сензорске податке о ветру ваздушном притиску, температури барута, израђује балистички модел и истовремено контолише рад стабилизације топа. Навигациони систем носи ознаку NBV-97, а ласерски даљиномер Nd Yag домета од 250 до 9.995м. Термовизијска оптика напоменули смо има опцију детекције по дању на даљини од 5.000 м, а ноћу 4.000 м, а на тим даљинама могуће је користити само гранату типа ХЕ. Уградња овог система захтевала је постављање у тенк 22 нове компоненте, што је захтевало премешетање неких оригиналних делова у тенку.

Додатни оклоп

Оно по чему се одликовала ова модернизација тенка Т-72 јесте чешки експлозивно реактивни оклоп ЕРА “dnya-72” који има тежину од 1.500 к, који је неостљив на поготке граната мањих калибара и повећава степен заштите од кумулативних бојевих глава за 220 посто на гласиусу, 300 посто на предњем делу куполе и 190 посто на бочним странама куполе до угла од 20 степени.

Посебна пажња посвећена је заштити обртног транспортера као најостељијивијег дела тенка, зато је и возач добио отвор за излазак кроз под тенка, који се отвара са спољне стране.

Остала опрема

Тенк поседује и уређај за разминиравање , односно електромагнетни систем TRALL који је развијен са израелском компанијом IAI Ramta који је намењен за активирање противоклопних електромагнетних мина на даљинама од 1 км испред тенка.

Систем детекције ИЦ зрака је пољски PEO SSC-1 који чине четири сензорске јединице , а за личну заштиту развијене до домаће димне мине DGO-1 .

Систем гашења ватре је је стандардни немачки “kidde degura” са једнаким карактеристикама како код словачке верзије тенка Модерна.

Возач је добио дневно-ноћну осматрачку справу TKN-3P, дијагностичку справу DITA-97 која прати рад мотора, навигацијски систем INS/GPS. Nova radijska stanica RF 1350 и интерком као код словеначког тенка М-55S.

Погон тенка

Осим реактивног оклопа искорак је направљен и што се тиче погона који је различит код два прототипа Т-72М3 CZ који је био опремљен чешким мотором V-46TC са делом прерађеним мењачем што тенку обезбеђује јачину од 640кW док код верзије T-72M4CZ израелска компоанија NIMDA уградила је Perkinsov 12 цилиндрични водом хлађени дизел мотор “condor CV-12 1000 TCA јачине 746kW који има аутоматски мењач Allison ČTG 441-6. Анализом је утврђено да је за замену овог мотора потребно 20 посто мање времена него код оригиналног мотора.

Мана тенка

Једна од великих мана која је била уочена јесте и опција да је тенк током вожње имао слабије поготке, па се размишљало и о Фотониној оптици.

Наоружање

Главно наоружање тенка је топ 2А46М гладкоцевни топ калибра 125 мм, са борбеним комплетом од 37 уместо стрндардних 42 гранате. За пример код немодернизоване верзије тенка М-84А она износи 41 гранату. Иначе у опбртном транспортеру налази се 22 гранате. Чеси користе као што смо споменули израелску поткалибарну муницију са пенетратором од легуре волфрама са пробојношћу од 500 мм на удаљености од 2000м. Тенк може да користи и стандардну совјетску тенковску муницију ( поткалибарну, парчадноразорну и кумулативну).

Од помоћног наоружања тенк има ПКТ калибра 7,62 мм са 2.000 метака, а на крову се налази митраљез НСВ калибра 12,7 мм са 720 метака.

Тактичко технички подаци

Димензије: дужина 7,100 мм, шпирина 3.755 мм, висина 2.180 мм

Тежина 48 тона

Посада: 3 члана

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *