СРПСКО ОРУЖЈЕ БРАНИ ЧЛАНИЦУ ЕУ НА МЕДИТЕРАНУ- КИПАРСКЕ НОРЕ, УЛТИМАТИВНО ОРУЖЈЕ АРТИЉЕРИЈЕ

Самоходне хаубице Б52КИ јавно су први пут на Кипру представљене 4. октобра 2019. године на војној паради поводом 59. годишњице независности Кипра. Тада је саопштено да је ова чланица ЕУ у Србији купила укупно 24 самоходне хаубице калибра 155 мм Б52КЕ Нора која се производе и склапају у Великој Плани, као и 8 извиђачких оклопних возила Милош М16 4×4, који се у овом случају користе као командан возила, а према потреби и за извиђачке задатке и патролне.

Фото: Министарство одбране Србије

Опис самоходне хаубице НОРА Б52КИ/КЕ

Самоходна топ-хаубица НОРА–Б52 М15 један је од најбоље продаваних сложених борбених система домаће одбрамбене индустрије и пројекат који је доказ способости нашег војноиндустријског комплекса и инвентивности наших војних инжињера. Ово је већ пета генерација НОРЕ у којој су имплементирана сва нова сазнања и технологије и која се дуги низ година показала врло успешно на три континента. Основна намена самоходне топ-хаубице 155 мм НОРА-Б52 М15 је ватрена подршка сопственим јединицама остваривањем снажне, изненадне и брзе ватре по циљевима на великим даљинама. Са припадајућим борбеним комплетом муниције НОРА је намењена за уништавање и неутралисање живе силе, ватрених средстава, снага ваздушних десаната, командних места, центара везе, складишта, аеродрома, позадинских база и других циљева распоређених у дубини непријатељеве територије. Овим системом ефикасно се могу неутралисати артиљеријска оруђа, минобацачи, оклопна борбена возила, возила специјалне намене, срушити жичане и друге препреке пољског типа и направити пролази у минским пољима.

Фото: Министарство одбране Србије

Порекло пројекта НОРА-Б52 сеже у 1980-те године, када је у Војнотехничком институту зачета идеја да се далекометна топ хаубица постави на шасију теренског возила конфигурације 8×8. Од тада па до данас генерације изванредних инжињера радиле су на овом пројекту и достигле да НОРА буде оваква каквом је видимо данас.

Фото: Андреј Млакар


Самоходно оруђе НОРА-Б52 М15, у односу на топ-хаубицу 152 мм М84, поседује бројна унапређења. Сама концепција решења самоходног оруђа и габаритне димензије обезбеђују побољшану мобилност и већи домет оруђа који износи 41 км, док код топ-хаубице 152 мм М84 домет износи 24 км. Систем за управљање ватром, систем везе између чланова послуге, могућност аутоматског пуњења оруђа и усмеравања помоћу ГПС позиционирања, испаљивање више пројектила из истог оруђа са различитим елевацијама и пуњењима тако да пројектили падну у исто време на циљ, уграђени бацачи димних кутија, само су неке компоненте које топ-хаубица 152 мм М84 не поседује, за разлику од модернизованог оруђа НОРА-Б52 М15. Такође, НОРА има побољшану оклопну заштиту целокупне послуге док топ-хаубица 152 мм М84 има само штитове за нишанџију и помоћника нишанџије.

Фото: Андреј Млакар

Наоружање Норе Основно наоружање самоходног оруђа НОРА-Б52 М15 је топ 155 мм, уграђен у куполу (делимично оклопљен) на модификовану основу теренског аутомобила, а помоћно наоружање је митраљез 12,7 мм са турелом. Допунско наоружање представљају бацачи димних кутија – две групе по два бацача 82 мм уграђене на предњи део кабине возила, а од наоружање за обуку користи се спрегнути топ 20 мм М55. Самоходно оруђе НОРА-Б52 може да се креће по свим врстама терена, у свим климатским условима и дању и ноћу, а њену посаду чини пет чланова: командир, нишанџија, возач и два послужиоца. Највећа брзина кретања по равном асфалтном путу износи око 80 км/х, по равном макадамском путу око 40 км/х, савлађује ров ширине око 1600 мм, уздужни нагиб 50% и попречни нагиб 20%. Аутономија кретања по равном путу је до 500 км, дубина воденог газа 1 м, висина вертикалне препреке 0,50 м, минимални радиус окрета око 16,6 м и са оштећеним пнеуматицима може прећи пут до 50 км.

Фото: Андреј Млакар

Увођење у наоружање самоходне топ-хаубице 155 мм НОРА–52 М15 значајно је због постизања већег домета, веће проходности и брзине превођења оруђа из маршевског у борбени положај и обрнуто, што директно утиче на брзину поседања и напуштања ватреног положаја. Такође, оруђе је опремљено најсавременијим радио уређајима и системом за управљање ватром (СУВ) са могућношћу ГПС позиционирања, што омогућава усмеравање оруђа у основни правац и давање елемената за само неколико секунди. Самоходну топ–хаубицу 155 мм НОРА–Б52 М15 производи ЈП „Југоимпорт СДПР“, а у наоружање Војске Србије овај сложени борбени систем уведен је почетком 2019. године.

Фото: Андреј Млакар

У свом наоружању самоходну хаубицу Б52 Нора имају:

Мјанмар – 36, Кенија – 30 Бангладеш – 24, Кипар 24 и Србија 18 комада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *