Иран ускоро добија прву серију ловца Сухој СУ-35

Ирански медиј Иран Пресс објавио је вест да ће Ратно ваздухопловство Исламске Републике Иран следеће недеље добити прву серију руских ловаца Су-35.

Набавка борбених авиона СУ-35 је прва набавка борбених авиона Исламске државе од њеног постојања. Ова набавка значајно ће да ојача Ратно ваздухопловство Исламске Републике Иран, чије летелице западног порекла пате од хроничног недостатка резервних делова.

Верује се да је Иран те борбене авионе Москви платио испоруком различитих врста наоружања и муниције пре свега дронова камиказа. То се пре свега односи на дронове камиказе Шехид-136.

Су-35 настао је као дубока модернизација фамилије ловца Су-27 и Су-30. Циљ је био побљшати радни век змаја и мотора стварањем потпуно новог вишенаменског борбеног авиона.

Оно у чему је овај авион имао предност јесте уграђен нови радар Ирбис-Е, који представља комбинацију електронског са механичким скенирањем. Радар може да детектује циљеве на даљинама од 350-400 км из предње полусфере и 150 км из задње полусфере.

Ова летелица има снажно наоружање топ калибра 30 мм ГШ-30 .

На 12 подвесних тачкака испод крила авион може да носи до 8 тона убојних средстава.

Од ракета типа ваздух-ваздух за блиску борбу ту су Р-73Е домета 30 километара, Р-27 ЕТ1 и ЕР1 домета 130 км, Р-77 домета 90 км.

За дејства на копнене циље авион користи ракете Х-29 ТЕ, противрадарске ракете Х-31 и Х-59, поред класичних гравитационих Су-35 може да носи и ТВ вођене бомбе КАБ-500/1500 КР, сателитске навођене бомбе КАБ-500С-Е и ласерски вођене бомбе КАБ 500/1500ЛГ, затим невођена ракетна зрна.

Цена једног примерка ове летелице без ракета кошта 50 милиона долара.

Иначе овај авион је борбено употребљен у Сирији и сад у Украјини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *