БЕСПИЛОТНА ЛЕТЕЛИЦА БАЈРАКТАР ТБ-2 НАЈУСПЕШНИЈИ ИЗВОЗНИ ПРОИЗВОД ТУРСКЕ

Када би неко упитао шта је понос турске војне индустрије, већина би свакако рекла беспилотна летелица Бајрактар ТБ-2 која је свој звездани тренутак имала у два локална рата у Либији 2019. и Нагорно Карабаху између Јерменије и Азербејџана 2020 године када је показао своју врхунску ефикасност, и у једном регионалном рату као што је Украјински.

Ова беспилотна летелица је класификована као тактичка беспилотна летелица за мале и средње висине. Настала је као резултат рада инжењера и запослених у компанији “Bayrakar Makina Sanayi ve Ticaret A.S.” која се у оперативној употреби турских оружаних снага налази од 2014. године.

https://tvfront.rs/pristina-javno-prvi-put-prikazala-kupljene-bespilotne-letelice-tipa-bajraktar-tb-2-foto/

На домаћи развој тактичке беспилотне летелице утицала је одлука САД о забрани Турској да купује америчке извиђачке и борбене дронове, које је увела тадашња администрација Барака Обаме због страха да би они могли да их употребе против Курдских побуњеника на северу Ирака и Сирије.

Упркос забрани велику помоћ дали су инострани партнери попут америчке фирме ЕДО која је доставила кључни део за дрон да се спречи да пројектил приликом лансирања пројектил оштети дрон. Први опитини лет обављен је 2014. године, а већ наредне 2015. извршена су била тестирања ласерског и сталетиског вођеног наоружања, као и осматрачких система.

Конструкција

Конструкцију Бајрактара одликује тип трупа монкок и обрнута V структура репа изграђеног од композитних материјала: комбинација келвара и алуминијума и угљеничних влакана.

Беспилотна летелица Бајрактар ТБ-2 има дужину 6,5 м, висину 2,2 м и распон крила од 12 метара. Ову беспилотну летелицу покреће бензински мотор “Rotax 921” са директним убризгавањем. Јалина мотора је 100 коњских снага, а сам произвођач у просепктима тврди да има 105 КС. Максимална висина лета беспилотне летелице Бајрактар ТБ-2 је 7.620 м, а оперативна 5.480 м.

Максимална брзина лета ове беспилотне летелице је 230 км на час, а крстарећа 130 км/х. Оперативни радијус летелице износи 300 км али од станице за управљање, коју опслужују три члана.

Иначе беспилотна летелица Бајрактар ТБ-2 држи и један рекорд у лету од 27 сати и три минута без слетања.

Foto: Albin Kurti/Facebook

Наоружање

Беспилотна летелица Бајрактар ТБ-2 може да носи до 150 кг корисног терета од чега 100 кг отпада на убојна средства. Бајрактар носи ракете ваздух-земља домаће производње МАМ-1 и МАМ-C, ласерски вођене ракете “CIRIT” или противтенковск пројектил UTMAS.

Извиђање

У осматрачким мисијама Бајрактар ТБ-2 корсит електрооптички и инфрацрвени модул камера, ласерски даљиномер и ласерски обележивач.

Бајрактар има могућност поптуно аутоматског полетања, контроле лета и слетања. Против ометања летелице бајрактар поседује фузију сензора без зависности од GPS сензора, може да изврши аутоматско крстарење и праћење руте.

Ова беспилотна летелица налази се осим у наоружању труске војске и у редовима Жандамерије, турске националне полиције. У пшеративно употреби се налази око 300 ових беспилотних летелица-

Осим у наоружању Турске ове беспилотне летелице има и влада у Триполију, затим Азербејџан, Украјина, Судан, Катар, Туркменистан, Мароко , Киргистан, Нигер, Етиопија, Пакситан, Џибути, Буркина фасо, Руанда, Того и сад приштинска администрација. Србија је такође била заинтересована за куповину ових летелица, али је одустала од ове приче пошто је ова турска компанија продала ове беспилотне летелице приштинској администрацији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *