АУТОНОМНО ПОДВОДНО ПЛОВИЛО РЕМУС: Од осматрачког,преко противминског до дрона камиказе!

Прво су о томе отворено говорили руски, а онда и украјински медији да је напад изведен аутономним беспилотним подводним пловилом Хермес који је Велика Британија уступила Украјини, а који је касније модификован и осматрачки дрон претворен у камиказу.

Све се ненако поклопило почело је са јучерашњим покушајем напада на Севастопљ комбинованим ударом из ваздуха и са мора кориштеним даљински управљивим беспилотним пловилима, која су уништени. У понедељак рано ујутро уследиле су две експлозије са чиме је конструкција број 145 Кримског моста делимично се нагнула после експлозије.

Лансирање је наводно извршено са цивилног пловила у Црном мору, има трајање лета око 70 сати брзином до 5 чворова. Са повећаном носивошћу, има домет од 286 наутичких миља, скоро 500 км.

REMUS (Remote Environ-mental Monitoring Units) водећа једница за надзор околине спада у категорију преносних самосталних аутономних пловила без људске посаде. Маса пловила је нешто око 40 кг дужина од 1,4 до 2,1 м (зависно од сета опреме) пречник 19 цм. Покреће га литијумова батерија која му обезбеђује највећу брзину до 3 чвора око 5,5 км на час и самосталност од 20 часова, што му омогућава пловидбу у трајању од осам часова. Пловило је било рвп развијено за океанографска мерења, али га је преузела америчка морнарица и користила у операцији Ирачка слобода за трагање за ирачким морским сидреним и на дну лежећим минама на подрчју луке Ум касар. Тамо се ово пловило веома исказало јер се ради о зони где је видљивост због мале дубине, велике количине песка и муља била слабо видљива, што је отежавало употребу портивминских даљински управљивих подводних пловила и рониоца.

Димензије овог пловила биле су идеалне да у воду буде пуштен са гумених чамаца или приобалних станица до дубина од 100 до 600 м. Сезнорски сет пловила је промењив, а за морнаичке потребе сконцентрисан за трагање за минама. Искуство из ирака утицало је да Ремус осим САД набави Немачка и Велика Британија. првоерен је био у реону Балтика у задацима противминске и противтерористичке борбе у заштити лука и командних центара и инсталација морнарица чланица НАТО на мору.

Године 2006 пловило је модернизовано било уградњом модернизованог ГПС система, двофреквентни бочни сонарни систем за високом резолуцијом, акустична комуникацијска веза

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *