МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ: Војска Србије није учествовала у хапшењу тројице наоружаних припадника такозване „косовске полиције“

Ради истинитог обавештавања јавности Министарство одбране саопштава да Војска Србије ни на који начин није учествовала у јучерашњем хапшењу тројице наоружаних припадника тзв. „косовске полиције“.

Инсинуације премијера Привремених институција самоуправе у Приштини да је Војска Србије умешана у „киднаповање тројице службеника косовске полиције“ унутар територије Косова и Метохије само су наставак кампање лажи, манипулација и противправног насиља које над Србима спроводе приштинске власти.

Војска Србије извршава задатке на контроли Копнене зоне безбедности и обезбеђењу административне линије са Косовом и Метохијом у потпуности се придржавајући Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, Војно-техничког и свих других потписаних споразума. У реализацији ових задатака Војска Србије блиско сарађује са другим снагама безбедности Републике Србије и Кфором, са којим остварује професионалне контакте на свим нивоима ради праћења ситуације на терену и очувања сигурног и безбедног окружења.

У складу са Војно-техничким споразумом, којим је дефинисано распоређивање међународних безбедносних снага у нашој јужној покрајини, потписани су споразуми којима је прецизирано поступање и Кфора и снага безбедности Републике Србије на обе стране дуж административне линије са Косовом и Метохијом.

Реч је о Споразуму о привременим оперативним процедурама за сарадњу и координацију на обе стране дуж административне линије са Косовом и Метохијом и упутству за његову примену.

Наведеним споразумом дато је одобрење снагама Републике Србије да буду у Копненој зони безбедности, успостављене су процедуре за сарадњу, координацију и превазилажење конфликата и усаглашено је да ће стране споразума спречавати илегалне преласке административне линије. Ови споразуми не препознају друге снаге сем Кфора и снага Војске Србије и полиције, из чега произилази да је у близини административне линије недопустиво присуство других наоружаних лица или формација.

Најоштрије осуђујући све покушаје дестабилизације безбедносне ситуације на Косову и Метохији, истичемо да Војска Србије остаје непоколебљиво посвећена професионалном и одговорном извршавању задатака у Копненој зони безбедности, у складу са додељеним мисијама и задацима и свим потписаним споразумима у циљу очувања мира и стабилности.