КУВАЈТСКИ ТЕНКОВИ М-84АБ ПРЕКО ХРВАТСКЕ ИДУ У УКРАЈИНУ

FOTO: Privatna arhiva/Vladimir Ivanović

Пише: Данко Боројевић

Средином децембра 2023. емир Кувајта, шеик Наваф ал-Ахмед ал-Џабер ал-Сабах, преминуо је у 86. години. Три недеље касније сазнало се да власти ове земље разматрају могућност слања постојећих више од 100 тенкова М-84АБ у Хрватску на ремонт и модернизацију у погону локалног инжењерског холдинга Ђуро Ђаковић у граду Славонски Брод, а у вези са њиховим накнадним пребацивањем у Украјину која је у рату са Русијом.

На фону ове вести, не треба заборавити да је управо ТВ Фронт писао о могућем путу тенкова М-84 за Украјину. Изгледа да ће се тенкови М-84 ипак појавити на украјинском фронту. Не искључује се могућност, да ће се поред кувајтских тенкова и тенкови из Хрватске војске наћи пут Украјине. А као замена за хрватске тенкове, највероватније ће у састав Хрватске војске ући тенкови из Швајцарске Pz 87 ( Leopard 2A4).

Треба напоменути да су многи стручњаци претпостављали такав развој догађаја. Кувајтској војсци ови тенкови (налазе се у складишту) нису потребни јер има 218 тенкова америчке производње М1А2 Абрамс, али претходни владар није желео ни индиректно да се меша у украјински сукоб.

М-84АБ је унапређена верзија М-84А (југословенског тенка базираног на совјетском Т-72А), развијен за кувајтску војску, која је 1989. наручила 200 примерака (са уграђеним системом за управљање ватром и јачим мотором и другим бројним побољшањима), укључујући 15 командних тенкова (М -84АБК) и 15 оклопних возила за поправку и извлачење (М-84АБИ).

На хрватске тенкове М-84 око је бачено од стране Украјине, тако да постоји могућност да они заврше у степама Украјине (shutterstock)

Од 200 наручених тенкова, само 149 је испоручено пре распада СФРЈ и избијања крвавог грађанског рата на Балкану. Остатак тенкова је испоручен у режији сукобљених страна на простору бивше СФРЈ, док су се водиле крваве борбе. Тенк М-84АБ био је у рату за време операција Пустињска олуја, али није коришћен у борбеним операцијама, јер је јако сличан тенку Т-72 ирачке војске, па је могло бити забуне, јер су американци углавном користили напад из ваздуха са велике даљине.

Истовремено, у Хрватској су развијене следеће модификације тенка: М-84А4 Снајпер, М-84Д и М-95 Дегман.

Изгледа да ипак има она народна: „Пара буши где бургија неће“.

Значи да ће ХВ ипак добити своје „леопарде“ у замену за своје М-84 који ће пут Украјине, исто као и кувајтски одмах по „освежавању“.

Али не треба заборавити, да ће у целом овом послу учествовати компаније из војне индустрије са простора бивше СФРЈ. Те државе више нема, али је њена војна индустрија одлично и дан данас увезана. Људи се познају, делови су ту а и лепа зарада у виду „зелене валуте“ је укључена.

А о доласку тенкова М-84 у Украјину, потврда вести стигла је из више извора, од Хрватске, преко Швајцарске, Русије, Украјине, Кувајта и још неких. Дакле, ипак се нешто ваља иза брда.