КОМАНДНО ИЗВИЂАЧКО ВОЗИЛО БОВ -КИВ: Оклопњак за осматрање бојишта и корекцију артиљеријске ватре

Фото: Андреј Млакар

Командно извиђачко возило – артиљеријског дивизиона (КИВ-АД) настало је модернизацијом постојећег борбеног оклопног возила БОВ-3 које се у ЈНА као и у ВЈ и ВСЦГ користило као противатинско оружје, али је касније повучено због неперспективности. Носилац развоја модернизованог возила БОВ-3 као командног и извиђачког возила био је Војнотехнички институт из Жаркова.

Ово возило познато је и под ознаком БОВ КИВ М-16.

Развијене су четири варијанте овог возила: командно возило команданта пешадијског батаљона, командно извиђачко возило командната артиљеријског дивизиона, командно-ивиђачко возило команданта артиљеријске батерије и извиђачко возило командира извиђачког одељења.

То значи да су главни корисници овог оклопног возила пешадијске, артиљеријске и извиђачке јединице.

Фото: Андреј Млакар

Унутрашњи простор зависи пре свега од намене и броја оператера који се у њему налазе.

Промоција овог возила била је на показној вежби Челик 2017. године, после чега су уследила испитивања прототипова у Техничко опитном центру. Возило је усвојено у наоружање Војске Србије 2019. године. Носилац производње нулте серија је фабрика ФАП -Прибој са више коопераната.

Посаду возила чини шест чланова, а број може да варира у зависнсти од верзије овог оклопног возила.

Фото: Андреј Млакар

БОВ КИВ М 16 може бити опремљено даљински управљивом борбеном станицом ДУБС са митраљезом ПТК калибра 7,62 мм и аутоматским бацачем граната калибра 40 мм. Ефикасна даљина ватре дању се остварује на 800 м, а ноћу до 400 мм. Ефикасна употреба АБГ 40 мм остарује са на даљинама до 700 м. Од додатне опреме КИВ може да има систем за откривање и обележавање циља и пренос података артиљеријском дивизиону дању и ноћу. Возило може да поседује и мултисензорски оптоелектронски систем за прикупљање информација за одређени ниво командовања и стварања слике ситуације на терену.

Мултисензорска извиђачка платформа израђује се у три модела. Може бити постављена на троножац ван возила, или на телескопско постоље монтирано на крову возила. Основна намена ове платформе је прикупљање обавештајних података, навођење артиљеријске ватре, подршка у борби против убачених диверзнатских и терористичких група. Са овом платфомром тенк се уочава на даљини до 13 км.

Фото: Андреј Млакар

Возач је добио две телевизијске и једну термивизијску камеру која омогућава 3Д представу окружења око самог возила. Осим тога ово возило има и дизел агрегат снаге 5кW који обезбеђује независно напајање оппреме унутар возила електричном енергијом када главни мотор не ради. Возило има уграђен систем за климатизацију за грејање и хлађење у условима високих и ниских температура.

Возило карактерише висока тактичка и оперативна покретљивост, модуларни концепт
оклопне заштите до нивоа III са предње и II са свих страна по СТАНАГ 4569,
противминска заштита, снажан мотор од 190КС и даљински управљива борбена
станица.